21.3.2011

VIINITYYPPI - ARTO KOSKELO


Arto Koskelo on Suomen luetuimman viiniblogin, Viinipiru.fi:n kirjoittaja, ViiniTV:n perustaja ja tuoreen ProResto-lehden viinikolumnisti.
****
Päädyin kirjoittamaan viineistä, koska en keksinyt muutakaan puuhaa. Toisen version mukaan ryhdyin kirjoittamaan viineistä, koska se oli ainoa sellainen työ, mitä halusin tehdä. Molemmat lienevät yhtä lähellä totuutta. Sen sijaan on varsin epävarmaa hankinko tutkijakoulutuksen samasta opinahjosta kuin pääministeri vai onko kyseessä vain ministeriä halventava huhupuhe. Jos katsoo naamaani, jälkimmäinen vaihtoehto vaikuttaa todennäköisemmältä. 
Kolme vuotta sitten perustin Viinipiru-blogin. Kyseessä oli päähänpisto, mutten ole osannut katua sitä. Sittemmin perustin vitsin vuoksi ViiniTV:n. Alleviivatakseni asian, palkkasin rinnalleni porvoolaisen irtolaispojan nollan euron kuukausipalkalla. Ohjelma on ollut pienimuotoinen menestys, vaikka onkin banaali, makaaberi ja absurdi ja monta muuta sivistyssanaa.
Suhtaudun intohimoisesti siihen, mitä kippaan sisääni. Koska olen herkästi ikävystyvää sorttia, viinityylien, tuottajien ja pullotteiden liki loputon kirjo sopii pirtaani. Huomaan suosivani uutta ja riskaabelia vanhan ja hyväksi havaitun kustannuksella yhdeksän kertaa kymmenestä. Kukaties se on luonteessani. Koska vedän tuorepuristetun sitruunamehunkin irvistämättä, viineissäni tulee olla hapokkuutta, oli kyse valko- tai punaviinistä. Täyteläisyydelle en juurikaan pistä painoarvoa. Hyvä viini on sellainen, joka pistää ottamaan toisenkin kulauksen, eikä sikaile ruokapöydässä.
Olen paatunut herkuttelija, mikä näkyy ruokalaskussani. Syön hyvin joka päivä. Jos minulle tarjotaan huonoa ruokaa, tulen kärttyiseksi. Koska olen laiska kokki, suosin parhaita mahdollisia raaka-aineita, joita työstän mahdollisemman vähän. Kikkailemisen jätän suosiolla niille, joilla on taitoa.
Chevrea ja voissa paistettua päärynää
kiekko korkealaatuista vuohenjuustoa
luomupäärynä
Laita chevre-kiekko leivinpaperille. Nosta leivinpaperin kanssa melko kuumalle pannulle. Ruskista molemmin puolin rapeaksi. Tee päärynästä lohkoja. Sulata pannussa reilu pala voita ja tuikkaa päärynät sekaan. Paahda miedolla lämmöllä kunnes päärynät ruskistuvat. Varo ylipaistamista: hedelmäsokerin tulee karamellisoitua, mutta päärynän kimmoisuuden säilyä. Nauti.
Viinisuositus: Pascal Gitton Sancerre Les Montachins (sauvignon blanc)

Ei kommentteja: