30.3.2011

Tallinna


TALLINNA : UUTTA JA VANHAA
Pieni etelänloma, siis vanhaan kunnon Tallinnaan. Saako siellä muuta kuin rasvasta poro-ruokaa? Vanhan kaupungin näkyvimmältä paikalta löytyy Olde Hansa. Sitä ei voi olla huomaamatta, mutta kannattaako siellä käydä? 
Siis rohkeasti sisälle, aikasiirtymä keski-ajalle alkakoon. Ensimmäinen asia, mikä iskee vastaan, on pimeys. Menee hetki, ennen kuin silmäni tottuvat kynttelikköjen valoon. Salissa ei ole juuri ollenkaan sähkövaloja, tämä lisää kivasti tunnelmaa. Seuraava hauska vastaantuleva asia on tarjoilijat, jotka ovat pukeutuneet vanhanajan vaatteisiin. Lisää pisteitä annan teeman autenttisuuden tavoittelusta. 
Menu jatkaa samalla linjalla keskiaikaisella kuin itse talo. On kokemus lukea vanhahtavilla kirjaimilla ”käsin” kirjoitettua listaa. Annoksien nimet jatkavat linjassa kaiken muun kanssa. Listalta löytyy mm anteliaan ahdin maisteluvati ja Ranskan hovin linnunmaksaherkku. Tuulahduksia kaukomailtakin löytyy, Andalucian lohta ja Himalajan lammaspaistosta.
Alkuun tilasin Ahdin maisteluvadin ja metsästysseurueen makoisat jänispaistit. Maisteluvadilla oli reilu pala maalaisleipää, mätiä, paistettua lohta, marinoitu muikku, kylmäsavulohta ja viiriäisen muna. Siis sekalainen setti erilaisia aineksia. Jäniksenpaisti jatkoi samalla linjalla, ”kokonainen takajalka”, ohraa, lanttukuutioita sekä sienikastiketta. Aluksi hämärässä meni hieman arvailuksi mitä kaikkea lautasella oli. Tämä on kai  osa hupia. 
Palvelu oli ystävällistä ja hauskan vanhahtavaa. Teemaa on siis mietitty kokonaisuutena. Asiakaskunta oli hyvin turistipainotteista, muutama paikallinen seurue oli kuitenkin joukossa. Kokemuksena suositeltava, ruoallisesti ei niinkään vaikutusta tekevä. 
Sitten jotain aivan uutta, Neh. 
Ravintola sijaitsee keskustan ja sataman puolivälissä vanhassa tiilitalossa. Ympäriltä löytyy huoltamo ja viinakauppa. Ulkoapäin ei heti arvaisi talossa olevan yksi kuumimpia uusia ravintoloita. Paikan takaa löytyvät Padasten kartanon keittiöpäälliköt. Neh on nyt ensimmäistä talvea auki ja tavoitteena heillä on pitää paikka auki talvella ravintolana sekä kesällä kahvilana. Tämä järjestely johtuu siitä, että Padasten sesonki on selvästi kesäkausi. Herrat siis viettävät kesän saaressa.
Sisältä paikka on vastakohta ulkokuorelle, raikas, vaalea ja tyylikäs. Vanha talo tosin hieman tuntuu, liki metrisistä tiiliseinistä tuulee läpi. 
Lista on moderni  ja paikallisia aineita korostava. Ehkäpä hieman yllätyksetön. Olimme liikkeellä lounasaikaan ja  niinpä otimme lounaspaketin, johon kuului 3 ruokaa 20€. Alkuun tuli tartarpihvi ja salaattia. Liha oli nähnyt hetken kuumaa pannua. Salaatti oli tuoretta ja nautittavaa. Leipä oli itse tehtyä, luomua ja toki niin trendikkäästi speltistä tehtyä. Pääruoaksi oli kokonainen taimen lämpimän salaatin kera. Kokonainen kala, virkistävää.
Jälkiruoaksi otimme talon version tarte-tatinista sekä timjamijäätelöä. Molemmat annokset olivat nautinnollisia, jäätelö herätti selkeällä timjamin maulla huvitusta ja oli oikein tasapainoinen.
Viinilista oli hieman vaatimaton, mutta toimiva. Tarjoilija osasi sen oikein mistä iso piste.  Muutenkin palvelu oli oikein hyvää, ystävällistä ja osaavaa. 
Kaksintaistelussa vanha vs moderni, moderni vei voiton! Mutta ei kovin selvällä marginaalilla. Olde Hansan pitkälle viety teeman mukainen toiminta ja tunnelma saavat myös ison plussan.  JK

Ei kommentteja: