16.3.2011

Jaakko Siimeslahti


VIIKON VIINITYYPPI
Päädyin alkoholimaailman ympyröihin omasta mielestäni sattumalta. Halusin nähdä maailmaa ja menin Lauttasaaressa sijainneelta Helsingin merimiesammattikoulun kautta merille keskikoulun jälkeen 1979. Parin vuoden ajan ”seilasin” pääasiassa Välimerellä tankkerin konemiehenä, mutta en sen ihmeemmin ajatellut elämääni ja tulevaisuuttani. Osasyynä oli klassinen ”pois kotoa ja äkkiä”- fiilis. 11kk asepalvelukseni jälkeen miinalaiva Pohjanmaalla (ja taas käynti Välimerellä) päätin, etten enää lähde merille…. Mitäpä sitä sitten tekisi leipänsä eteen? Isojen poikien mukana olin käynyt aika ajoin eri satamien ravintoloissa ja kapakoissa. Jostain syystä päädyin etsimään työtä Helsingin ravintoloista ja päädyin sitä myöten töihin ravintolaan Kaarle XII. Ravintolaurani jatkui ”Kallen” jälkeen erilaisissa ravintoloissa ja tehtävissä 12 vuotta, jona aikana koulutin itseäni myös ravintolakoulu Perhossa muutamaan otteeseen. 
Ollessani -95 helmikuussa Fennian baarissa töissä, asiakkaakseni tuli julmetun isokokoinen mies tilaten tuopillisen olutta…. Nyt jo edesmennyt Alan Walden-Jones oli silloisen Pernod Ricardin verovapaapuolen ”pomoja” ja tulimme mukavasti juttuun tiskin yli keskustellessamme. Seuraavana päivänä marssin haastatteluun ja aktiivisen yhteydenpidon jälkeen liityin Pernod Ricardin vahvuuteen Suomessa elokuussa 1995. Viinejä oli tasan kolme yhden A4- sivun hinnastolla, mutta niitä olikin sitten tietty helpompi myydä. Olin toiminut ravintolaurani ajan aktiivisesti baarimestariyhdistyksen jäsenenä, mutta veri veti kuitenkin viineihin väkevien sijaan. Salkun viinivalikoima laajeni mielestäni ehkä liian hitaasti ja seitsemän vuoden jälkeen viinitaloja ostellut Allied Domecq ja Johan Rehn houkutteli minut heille töihin. AD:n palveluksessa pääsin paljon myös matkoille eri viinitiloille, mikä vain vahvisti intohimoani työskennellä viinien monipuolisessa maailmassa. 
Ruoka tuli siinä samassa, ravintolaurani alussa, mukaan kuvioihin. Aluksi tein mm. spagettia ja jauhelihakastiketta (jatkettuna Jalostajan Italian pata-aineksilla) sekä Portugalinkeittoa (riisiä, tomaattimurskaa, paljon valkosipulia, lihalientä ja pilkottua purjoa. Ohjeen savukinkun jätin heti pois.). Pikkuhiljaa kokeilin ennakkoluulottomasti eri mausteiden vaikutuksia, runsaasti aluksi ylilyöden….
Vanhemmiten olen nöyrästi (aluksi) lukenut eri kirjojen, nettisivujen yms. reseptejä. Niin kotimaiset Sukulat Vaahterat, kuin Oliverit ja Lawsonitkin. Ranskalaisen keittiön salaisuudet ja sen klassiset herkut ovat aina sydäntäni lähellä. Olen myös täysin myyty itämaisen keittiön edessä ja ollessani hiljattain pari viikkoa Balilla, minua ei kyllästyttänyt ollenkaan syödä nuudeleita ja riisiä erilaisten mössöjen ja tahnojen kanssa. Tuoreet hedelmät, kasvikset, kalat ja äyriäiset…. Aaah! Odottelen käyntiä uudessa Gajin-ravintolassa kuin kuuta nousevaa! Samojen omistajien Farang on parasta mitä Helsingissä ainakin toistaiseksi saa.
No, intialainenkin on hyvää: 
Pinaatti-linssicurry:
150g keltaisia Moong dal-linssejä (muutkin linssit käy kai?)
n. 1ltr. vettä
tuoretta inkivääriä kuorittuna ja ohueksi suikaleiksi leikattuna
3 keskivahvaa vihreää chiliä
kurkumaa
2 tomaattia soseutettuna
rasiallinen tuoreita pinaatinlehtiä
suolaa
öljyä
juustokuminaa
valkosipulia
jauhettuja korianterin siemeniä
garam masalaa
Pannuun linssit, vesi, inkivääri, chilit ja kurkuma. Kiehauta ja anna porista hiljalleen 10 min. Lisää soseutetut tomaatit ja jatka 20 min jonka jälkeen lisää pinaatti ja suolaa. Kypsennä niin kauan, että linssit alkavat muhentua ja curry saostuu.
Kuumenna sillä välin öljy pienessä kasarissa. Lisää juustokuminaa ja valkosipulia ja paista, kunnes alkavat ruskistua. Sekoita joukkoon jauhettua korianteria, garam masalaa ja kaada seos linssien sekaan pannulle. Kypsennä vielä minuutti ja tarjoile vaikka keitetyn riisin tai maukkaan vaalean leivän kanssa. 
Juomaksi sopii vaikka Vuoden Viinikilpailun kultamitalisti, Triventon Tribu Chardonnay. Tämä tammittamaton, hedelmäinen, rento valkoviini on omiaan tämän curryn kanssa.
Alko 7812 ja hinta ei huimaa: 6,98 €

Ei kommentteja: