7.3.2011

CHILEN MENESTYKSEN AVAIMET



Viime viikolla Helsingissä vieraili chileläisen Tarapacán pääviinintekijä Ed Flaherty sekä ruotsalainen Chilen viinien asiantuntija Madeleine Stenwreth (MW). 
Madeleine on aikanaan toiminut Systembolagetin ostajana erikoistuen Argentiinaan ja Etelä-Afrikkaan. Ensin puhuneen Madeleinen mielestä useiden tunnettujen brändien laatu on menossa huolestuttavasti alaspäin. Ruotsissa Chilen markkinaosuus on 7 % ja Suomessa 30 % luokkaa. Espanja menetti markkinajohtajuutensa nostamalla hintoja väärässä paikassa huonon vuosikerran sattuessa kohdalle ja menetti saman tien sekä Ruotsin että Suomen markkinat. Madeleine kertoi ruotsalaisten astuneen skandinaavisessa maussa askeleen meitä edelle ja Suomessakin pitäisi vaatia perusviinien tason nostamista. Meille maistuvat konsentroituneet ja hedelmäiset viinit, joissa on pehmeät tanniinit ja siksi Uusi maailma jyllääkin markkinoilla.
Aiemmin Chilen viineissä oli liian paljon kaikkea, nyt saadaan vähemmällä uuttamisella aikaan hedelmäisempiä viinejä, vaikka vieläkin useita viinejä vaivaavat hieman väsyneet aromit. Niissä on yhä liikaa nahkaisia sekä ylikypsän ja hillomaisen hedelmän aromeja. Madeleine varoitti viinintekijöitä laiskuudesta erityisesti edullisten perusviinien kohdalla. Laatua tulisi kehittää kaiken aikaa, sillä aina on joku vaanimassa markkinaosuuttasi ja erittäin haavoittuvainen on halpojen viinien kategoria.
Mm. Cabernet Sauvignon vaatii jatkuvaa laatuun panostamista. Chilen viime vuosien suosikki, uudelleen löydetty Carmenere ei ole myöskään mikään helppo viljeltävä, vaan se tarvitsee paljon työtä hyvien viinien aikaansaamiseksi. Parhaat carmeneret tulevat Maulesta ja Colhaguan alueilta. Carmenere kypsyy, kun muut lajikkeet on jo poimittu ja kun se on saanut kypsyä rauhassa, siitä saadaan mielenkiintoisia viinejä. Aiemmin ongelma olikin siinä, että Carmenerea luultiin Merlot´ksi ja se poimittiin samanaikaisesti, eli vielä raakana.
Muita huomionarvoisia lajikkeita ovat Syrah, joka on erittäin hyvälaatuista Elquin ja Limarin alueilla päästen pippurisuudessa jopa Crozes-Hermitagen tasolle. Maulen Carignaneista löytyy myös potentiaalia loistaviin viineihin samoin kuin Cabernet Francista Maiposta. Viini on kypsää ja pippurista, mutta siitä puuttuu Loiren viinien yrttimäisyys. 
Chilen Pinot Noir on tänä päivänä tyyliltään kirkas, raikas ja elegantti. Parhaat viinit tulevat Leydan ja Casablancan alueilta.
Valkoviineistä Madeleine nosti suosikeiksi viileiden alueiden Sauvignon Blanc´it (Leyda ja Elqui) sekä Chardonnayn, jossa aiemmin oli myös vähän liikaa kaikkea, mutta viinit ovat sittemmin löytäneet tasapainon. Perusviinin ja laadukkaan chardonnayn ero on valtava. Myös pienet Sauvignon Gris-viljelmät nostavat Leydassa päätään. Yleensä Colhaguasta tulevassa Viognierissa on liikaa fenoleja, se on valitettavan usein ylikypsää ja kömpelöä viiniä.
Elquin alueelle ennustetaan nostetta tänä vuonna, erityisesti Pinot Noir, Riesling ja Chardonnay tulevat olemaan mainioita.
Madeleinen jälkeen Ed Flaherty maistatti Tarapacán viinejä ja kertoi meille työstään. Hänen mukaansa viinintekijän tehtävä on ymmärtää rypäleen tarjoama potentiaali ja antaa rypäleen ohjata tie huippuviinin luomiseen pakottamatta sitä. Ed on työskennellyt Tarapacálla viisi vuotta ja aiemmin mm. Cono Sur´illa sekä Mondavilla. Orgaanisten viinien parissa on vierähtänyt kohta jo kymmenen vuotta.
Tarapacán 600 hehtaarin viinitila sijaitsee Vaipo Valleyn Isla de Maipossa. Yli 50 hehtaaria tarhoista on orgaanisia ja pääsimmekin maistamaan tilan tuotteita vuosilta 2008, 2009 ja 2010. Maistettuamme myös Tarapacán Cabernet Sauvignon-viinit, oli pakko todeta, että vuosikerta 2008 oli molemmista testatuista seteistä paras. Tastingin viimeisenä on huippuviini Tara.Pakay 2007, jota on löytynyt myös Alkon varattavien tuotteiden listalta noin 45 euron hintaan.

Ei kommentteja: