11.3.2011

VIIKON VIINITYYPPI – ANNA-LIISA HÄMÄLÄINEN



Tykkään ruoanlaitosta ja erityisesti leipomisesta, maalaistalon tytär kun olen. Läheiset toivovat säännöllisesti etenkin pullaa ja korvapuusteja. Nameja ovat, ja voita käytän. Kolmetoista vuotta valmistin hurjat määrät pastaa, muodossa jos toisessakin, silloin lapsemme urheilivat. Nyt syömme vähemmän pastaa, enemmän juureksia, salaatteja ja kalaa. Viikonlopuksi hankimme pullon viiniä, ruoan mukaan. 
Seuraan erityisesti oman lehtemme Koti ja keittiön viiniraadin suosituksia, ja usein hyllyltä tulee mukaan uuden maailman viinejä. Vaihtelemme viinejä, vaikka kestosuosikkejakin on, kuten Peter Lehmann Barossa Shiraz.
Kokeilen paljon oman lehtemme eli Koti ja keittiön ruokaohjeita, ihan testimielessäkin. Enpä ole tainnut pettyä koskaan. Tämän, monta kertaa meillä kokatun ohjeen on laatinut Koti ja keittiö –lehden ruokatoimittaja Mari Harjula muutama vuosi sitten. Paahdan kalan uunissa ylätasolla pinnaltaan rapeaksi, silloin se on mielestäni parasta. Salsa raikastaa lohta kivasti.
Ohje on perheessämme ehtinyt jo siirtyä sukupolvelta toiselle ja esiintyä kansainvälisissä keittiöissä. Tyttäreni Inkeri on laittanut sitä poikaystävän suvulle Liverpoolissa sekä kavereille Yorkissa, Lontoossa ja Brysselissä. Tiedä häntä, minne se vielä päätyy.
Tarjoan sen kanssa valkoviiniä, yleensä Rieslingiä tai Gewurtzramineria ja aika usein Uuden Maailman, Chilen tai Australian viinejä. 
Kaikki Koti ja keittiön mainiot ruokaohjeet löytyvät netistä www.kotijakeittio.fi
Appelsiinilohta ja verigreippisalsaa
noin 700 g lohta fileenä
suolaa
mustapippuria

Marinadi:
1 appelsiini
3 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna

Verigreippisalsa:
2 verigreippiä
1 punasipuli
250 g kirsikkatomaatteja
1–2 avokadoa
2 rkl pieniä kapriksia
1 rkl hienonnettua korianteria
noin 1/2 tl suolaa
(noin 1/2 tl sokeria)

1. Leikkaa kirjolohifilee parin sentin paksuisiksi palasiksi ja laita ne laakeaan vuokaan. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu. Sekoita marinadiainekset ja kaada lohipalojen päälle. Marinoi viileässä vähintään pari tuntia.

2. Valmista sillä aikaa salsa. Leikkaa greippien molemmista päistä viipaleet pois ja kuori ne veitsellä leikkuulautaa vasten. Irrota hedelmälihat kalvojen välistä terävällä veitsellä.

3. Suikaloi punasipuli ja halkaise kirsikkatomaatit.

4. Poista avokadoista kivet, kuori avokadot ja suikaloi hedelmäliha. Sekoita kaikki salsan ainekset varovasti keskenään ja laita viileään tekeytymään.

5. Laita lohipalat uunipellille leivinpaperille ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää.


Koti ja keittiö 01-02/06

Ei kommentteja: