22.1.2011

Vuoden viinit


Lauantaina pärähti käyntiin Vuoden Viinit kilpailu, kerta on jo kunnioitettava neljästoista. Siis kyse on kilpailusta, ei Viinilehden valitsemasta Vuoden Viinistä. Mitä eroa näillä kahdella sitten on? Lyhyesti: melkein kaikki:)
Vuoden Viinit kilpailua pyörittää saman niminen yhdistys. Kuvio menee seuraavasti.
Maahantuojat ilmoittavat haluamansa viinit kilpailuun. Sarjoja on 19, hinnan, alueen ja värin mukaan. Tämän jälkeen pullot toimitetaan Haagaan ja ne järjestetään sarjoittain maistamista varten. 
Maistaminen tapahtuu n. 80 viinin päivävauhdilla. Maistaminen tapahtuu liki sokkona, maistajat tietävät vain maistettavan sarjan. Mitään tietoa mukana olevista viineistä ei ole maistajilla. Maistajina toimivat pitkänlinjan amatöörit ja ammattilaiset. Jokainen pisteyttää viinit 100-pisteen asteikolla ja tietokone laittaa ne järjestykseen. Tänä vuonna mukana on n. 470 viiniä ja maistamiskertoja 6. Selkein sarjansa voittaja on sitten Vuoden Viini 2011, tämä julkaistaan maaliskuussa. Maistajat eivät saa väliaikatietoja, eli tulokset julkaistaan kaikille samanaikaisesti.
Kuinka Viinilehti sitten tekee oman valintansa? He valitsevat vuoden valko- ja punaviinin. Valintaan kuuluu Antti Rinta-Huumon & Juha Berglundin arviot vuoden varrelta ja yleisöäänestys. Ihan selvää kuviota kuinka prosessi menee minulla ei ole. Vihjeitä löytynee jostain päin Viinilehden sekavia verkkosivuja.
Eli tämä kuuden lauantain/ sunnuntain urakka alkoi 22.1. Ensimmäisellä kerralla maistettavana oli ns herkkusarjoja: Euroopan halvat valkoiset, rosee, Euroopan ja uuden maailman halvat punaiset. Etenkin tuo rosee on monesti ollut ”kerran vuodessa elämys”. 
Seuraavien viikkojen aikana täältä löytyy tunnelmia sarjoista ja niiden tasosta, fiiliksestä. Itse viineihin nimineen ja vuosikertoineen päästään tulosten julkistamisen jälkeen.
Sarjajako löytyy kilpailun sivuilta www.vuodenviinit.com/kilpailukutsu03.html
Euroopan valkoviinit alle 9€ - mukana 16 viiniä
Saksalainen Riesling tuntuu hallitseva hintaluokkaa. Niissä oleva jäännössokeri oli parhaimmillaan kivasti tasapainottava tekijä. Muuten ohuus vaivasi viinejä. Ei tuosta ryhmästä suurta nautinto saa irti.
Rosee - mukana 11 viiniä
Nämä pitäisi maistaa niille luonteenomaisessa ympäristössä: Välimeren rannalla, aurinkoisena päivänä, ei Haagan neutraalissa viiniluokassa. Mukana olleet viinit eivät herättäneet intohimoa, mutta ei myöskään kauhun puistatuksia.
Euroopan punaviinit alle 9€ - mukana 14 viiniä
Onko syynä ilmaston lämpeneminen vai valmistustekniikka, että monet muistuttivat runsaudessaan mielikuvaa uuden maailman viineistä? Ei sen suurempaa vaikutusta tehnyt kuin saman hintaiset uuden maailman tuotteet. Siistejä, mutta persoonattomia. Vaikka osa tulikin ns klassisilta alueilta, ei sitä lasissa huomannut.
Uuden maailman punaviinit alle 9€ - mukana 33 viiniä
Hillo, onttous sekä samankaltaisuus alueesta ja lajikkeesta riippumatta vaivasi näitä. Juomiseen isolla porukalla sopivia, ei muuhun.

Ei kommentteja: