26.1.2011

MATTI JÄMSEN VIIDENNEKSI – POHJOISMAAT RULETTIVAT


Karuselli pyörähti Bocuse d’Orissa ja Suomen edustaja Matti Jämsen pääsi viidennelle sijalle maailman arvostetuimmassa ruoanvalmistuskilpailussa Bocuse d'Orissa Lyonissa. Jämsen sai yhteensä 928 pistettä, 478 kala-annoksesta ja 450 lihavadista. ” Pettymys on iso. Voimme vain olla ylpeitä, että pääsimme näin pitkälle ilman isoja apujoukkoja”, Jämsen toteaa naapurimaiden juhliessa.
Kilpailun voitti Jämsenin pahin haastaja Tanskan Rasmus Kofoed ja toiseksi sijoittui Ruotsin Tommy Myllymäki. Norjan Gunnar Hvarnes oli kolmas. Kofoedin menestys oli kovan työn takana: hän sijoittui kilpailussa kolmanneksi vuonna 2005 ja toiseksi vuonna 2007.
Erikoispalkinnon parhaasta kalavadista pokkasi Sveitsi ja parhaan lihavadin palkinnon isäntämaa Ranska.
Jämsen salasi kilpailuteemansa viimeiseen asti. Vasta kun annokset nostettiin vadille, kierähti karuselli käyntiin Esa Helasvuon säveltämän tivolimusiikin säestämänä. Kalavadin teemana oli Merikrotti huvipuistossa ja lihavadin Karitsa Ihmemaassa.
”Halusin tehdä nostalgiatripin menneen ajan huvipuistomaailmaan, joka herättää hyviä fiiliksiä. Vadeilla teema näkyi muun muassa pehmistuuttina ja karkkikorina. Suomeen liittyviä kliseitä pyrin välttämään, mutta poimin pohjoismaisesta ruokakulttuurista maukkaita yksityiskohtia kuten mätiä ja tillikurkkua, Jämsen kertoo.
”Kaikki meni niin hyvin kuin vaan on mennäkseen, keittiössä oli rauha ja ajoitukset onnistuivat, mahtava suoritus. Viisi pistettä kun olisimme kirineet, olisimme olleet Pohjoismaiden rintamassa”, valmentaja Pekka Terävä ravintola Olosta totesi.
Yhtä kaikki, tuhansien tuntien työ palkittiin viidennellä sijalla, mikä on hieno saavutus. Onnea! 

Ei kommentteja: