16.1.2011

JAANA VIRKKI



Sain innostuksen ruokaharrastukseen äidiltäni (varmaan aika yleistä), joskus 15-vuotiaana. Aloitin kokeilemalla Jalostajan pata-aineksia, jotka siihen aikaan olivat suuri uutuus. Äidin ruokien jälkeen oma tuotokseni maistui jotensakin teolliselta, joten aloin tutkia keittokirjoja, jotta jonkinlaisen padan saisin itsekin aikaiseksi. Muistoissani ovat alkuaikojen sitruunakorppujauhoseoksella täytetty isän pyytämä siika, erilaisia lihapullavirityksiä jne. Ja koska olen horoskooppimerkiltäni skorpioni, lähti koko ruuanlaittohomma täysin lapasesta. Aloin käymään kaikenlaisilla kursseilla ja luin yökaudet kirjoja. Katselin muuten ilolla Julia & Julie–elokuvaa ja olen itsekin kokannut elokuvassa olleesta kirjasta erinäisen kasan reseptejä, vaikken ihan noin järjestelmällisesti..
Perheeni ja ystäväparkani ovat aina olleet kokeiluni kohteena, joten kärsivällisyyttä on heiltäkin vaadittu. En edes muista missä kohtaa kuvaan tulivat viinit. Kotonakin oli sunnuntaisin ja juhlapäivinä viiniä, jota me lapsetkin saimme maistaa. Ihmeellistä, että niistä viineistä on mitenkään voinut saada kipinän tutustua aiheeseen laajemmin, mutta niin vain kävi. 
Jaakko Rahola perusti International Wine and Food Societyn 80-luvun alkupuolella Helsinkiin ja liityimme ex-mieheni kanssa siihen saman tien. Siitä alkoi viinien järjestelmällisempi opiskelu, kuitenkin harrastusmielessä. Mielestäni ruuan ja viinin yhdistely on mitä kiehtovin aihe ja aina kun luen jotain reseptiä, mietin saman tien: mikä viini tälle ruualle? 
Alkoholialalle tulin sattuman saatossa ja viihtynyt olen niin, että vuosia tulee tänä vuonna jo 16..aloitin World Brands Duty Freellä, josta tuli sittemmin Pernod Ricard Finland ja nyt olen ollut Interbrandsilla vuodesta 2008. Työ on monipuolista, sitä on paljon ja saan olla mitä erilaisimpien ihmisten kanssa tekemisissä.
Haukimureke pekonivuohenjuustoraidalla (5-6:lle)
6  paahtoleipäviipaletta
2 dl ruokakermaa
700 g haukea (fileenä) 
3 kpl munaa 
1 1/2 tl suolaa 
1 tl sokeria 

Täyte: 
150 g pekonia 
Poista paahtoleipäviipaleista ruskeat reunat ja revi leipäviipaleet kulhoon. Kaada kerma päälle ja anna turvota 15 minuuttia.
Jauha haukifileet lihamyllyssä kahteen kertaan. Jauha toisella kerralla mukana myös leipä-kermaseos. Voit myös hienontaa kalafileet ja leipäkermaseoksen leikkuuterällä varustetussa monitoimikoneen kulhossa.
Erota munien keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset murekemassaan yhdessä mausteiden kanssa hyvin sekoittaen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää seos kevyesti sekoittaen murekemassaan. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
Hienonna pekoni ja ruskista silppu paistinpannulla. Jäähdytä haaleaksi ja sekoita murennettu vuohenjuusto ja yrttisilppu joukkoon. Voitele 1–1 1/2 litran murekevuoka ja kaada puolet murekeseoksesta vuokaan. Levitä täyte päälle ja kaada murekeseoksen loppu vuokaan. Tasoita pinta lusikalla painellen.
Nosta uunipannu uuniin, kaada litran verran kuumaa vettä pannuun ja pane murekevuoka uunipannulle. Paista vesihauteessa noin 40 minuuttia.
Tarjoa mureke alkuruokana leivän ja marinoitujen kasvisten kanssa tai pääruokana hyvin maustetun vihannesriisin ja raikkaan punajuurisalaatin kanssa.

Ei kommentteja: