13.1.2011

LIISA TIRRONENLAIVOJEN KUNINGATTARESTA VIINIMAAILMAN MYYNTITYKIKSI
Ruokien ja juomien monialanainen Liisa Tirronen kuuluu niihin ihmisiin, joka huomataan hänen saapuessaan paikalle. Tämä hurmaava lyyli on ottanut tilanteet haltuun aikanaan Viking Linella. Laivauran jälkeen viinimaailma veti puoleensa ja Liisa siirtyi maakravuksi viinien maahantuonti puolelle ja nykyisin hoitaa myyntijohtajan tehtävää menestyksekkäästi Fondberg Oy:ssä. Fondbergin maahantuoma valikoima Alkossa on melko mittava ja siitä firman myyntitykit pitävät huolen jatkossakin. Perjantaipullonaan currykookos-simpukoiden kanssa Liisa haluaakin esitellä ensi maanantaina 17.1. Alkoon saapuvan uutuusviininsä. 
Liisa rakastaa hyvää ruokaa, viiniä ja seuraa. Nappiin osuvaan iltaan kuuluvat nämä kaikki sopivassa suhteessa. Siitä huolimatta, että Liisa on paljon liikkeellä olevaa sorttia, hänelle jää erityisesti viikonloppuisin aikaa kokkailuun ja hän kaivoikin meille esiin yhden lempiresepteistään. Juomasuositukseksi ikuinen samppanja-fani antaa tietty Taittingerin, mutta tämä ruoka rimmaa hyvin myös uuden rieslingin kanssa.
Blitz Riesling Weinhaus Dr. Pauly-Bergweiler, 2009
11 t-% alkoholia, sokeria 17 g/l
Hapot: 7,4 g/l
Rypäle:
Riesling 100%
Maa, alue:
Saksa, Mosel-Saar-Ruwer, Qualitätswein
Valmistus: Viini valmistetaan terästankeissa, jotta alueelle tyypilliset mineraaliset ja hedelmäiset aromit saadaan säilytettyä.Blitz tarkoittaa suomeksi salamaa, mikä kuvaakin hyvin viinin makua. Blitz on raikkaan rapean hapokas viini, jossa on paljon kypsää hedelmäisyyttä. 
Ruokasuositukset:   Erinomainen viini seurusteluun sellaisenaan. Toimii myös mainiosti keveiden ruokien  kyytipoikana, kuten äyriäissalaatin, jääkellarinlohen, kukkakaalisosekeiton, ja tomaattibruschettan kanssa.
Weinhaus Dr. Pauly-Bergweiler on perustettu vuonna 1728. Viinitarhoja on 21 hehtaaria, joista 99 % kasvaa Rieslingiä ja 1 % Pinot Noiria. Vuosittainen tuotantomäärä on 500 000 pulloa. Weinhaus Dr. Pauly-Bergweiler on perheomisteinen yritys. Dr. Peter Paulyn isoisä Zacharias Bergweiler tunnetaan Moselin alueen aikansa merkittävimpänä viinintekijänä. Dr. Peter Pauly puolestaan työskenteli perheen viinitilalla jo Geisenheimissa (=ainoa saksalainen instituutio, jossa voi suorittaa korkeakoulutason opintoja viininvalmistuksesta) opiskellessaan ja otti tilan haltuunsa vuonna 1959. Vuonna 2006 hän siirsi toiminnot pojalleen, Stefan Paulylle, joka opiskeli viinitilan johtamista Heilbronnissa ja Weinsbergissa. Käytännönosaamista viinibisneksestä  Stefan Paulylle on kertynyt myös lukuisissa työharjoitteluissa viinitiloilla ympäri maailman. Stefan Pauly on jatkanut isänsä jalanjäljissä ja lisäksi tehnyt Weinhaus Dr. Pauly-Bergweilerista tunnettua myös kansainvälisillä viinimarkkinoilla. 
LIISAN CURRYKOOKOS-SIMPUKAT
2 kg sinisimpukoita
pala retikkaa
porkkana
paprika
herneenpalkoja
2 salottisipulia
oliiviöljyä
5 valkosipulinkynttä
2 rkl currytahnaa
2 dl kuivaa valkoviiniä
kalaliemikuutio
2 prk kookosmaitoa
suolaa ja mustapippuria
korianteria
Pese ja harjaa simpukat juoksevan veden alla. Laita ne veteen kattilaan ja poista avonaiset simpukat. Tämän jälkeen nosta simpukat valumaan. Suikaloi kasvikset. Kiehauta sipulit isossa kattilassa, tilkassa oliiviöljyä. Lisää currytahna ja paista sitäkin hetki öljyssä.
Nosta kattilaan paprikat ja porkkanat sekä lisää valkoviini. Anna viinin kiehahtaa ja lisää joukkoon kookosmaito sekä kalaliemikuutio. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Laita kattilaan lopuksi suikaloidut herneet, retikka sekä valutetut simpukat. Kansi päälle ja hauduta hetki. Ravistele lopuksi kattilaa, jotta saat liemen sekoittumaan simpukoihin. Simpukoita voit sekoittaa myös kypsymisen aikana.
Kun simpukat ovat auenneet muutaman minuutin kuluessa, herkku on valmista! Pinnalle voit hienontaa tuoretta korianteria ja liemen kanssa on pakko saada rapeaa patonkia.

Ei kommentteja: