14.1.2011

BURGUNDI 2009



Viinialan ammattinenät ovat Burgundissa maistelemassa vuoden 2009 viinejä ja ensivaikutelma viineistä on runsas, helposti lähestyttävä, mutta ikääntymispotentiaaliakin löytyy. Hintojenkin arvellaan nyt pysyvän suurin piirtein samoissa viime vuosien kanssa.
Vaikka hinnat alueella ovatkin nousseet, siellä ei ole käynyt yhtä huonosti kuin Bordeaux´ssa, jossa hinnat nousivat liian korkeiksi, mikä tekee muiden vuosikertojen myynnin hankalaksi. Burgundin keskivertokorotukseksi arvioidaan tällä hetkellä 10-15 %, joka on maltillinen.
Laatu on siis erittäin hyvä, eikä kyläviineissäkään rahat mene hukkaan. Parhaan vastineen rahoilleen saa Côte de Nuits´n punaviineistä, joista löytyy kypsyydestä huolimatta myös raikkautta. Valkoviinien kanssa on käynyt samoin, sillä viinintekijät ennakoivat tilannetta poimimalla rypäleet hieman normaalia aikaisemmin. Siten hapokkuus antaa alueelle tyypillisen mineraalisuuden lisäksi nostetta muutoin kypsän hedelmäisille viineille. Happoja viineistä kuitenkin hieman uupuu, erityisesti siitä kärsivät Chablis´n viinit. Ammattilaisten suosikkeja ovat Caillarets (Chassagne-Montrachet) sekä Chatenière (Saint-Aubin) ja Les Perrières (Puligny-Montrachet).

Ei kommentteja: