19.1.2011

MARITA SUONTAUSTAMarita Suontausta
freelancer ruokatoimittaja
Mitä enemmän viineistä opin, sitä enemmän haluan tietää! 
Mutta kuten kollegani Tiina, myös minä ajattelen useimmiten viiniä ruoka edellä. Minkä kanssa nauttisin tai mitkä maut sopisivat juuri tämän viini seuraan. Monta kertaa olen joutunut huomaamaan, että viini, jonka olen tuominnut ensimmäisellä maistamisella ”ei minun viinikseni”, toimii loistavasti jonkun täsmäruuan kanssa. 
Olen toiminut vapaana ruokatoimittajana vuodesta 1996. Välillä olin siinä ohessa myös peruskoulussa kotitalousopettajan sijaisena. Mutta kesällä 1999 mietin, kumpaan panostan ja päätin lopettaa opettajantyöt. Vuoden 2001 alussa perustin toiminimen, kun huomasin, että tästä tuli ammattini. Päivääkään en ole katunut! 
Viinit (ja myös muut alkoholit) hiipivät vähitellen työhöni. Toki olin opiskeluaikana käynyt jonkun viini- ja juomakurssin, mutta kotitalousopettajan koulutusohjelmaan ei kovin kummoisia alkoholikursseja kuulunut. Ajan myötä huomasin kiinnostuvani yhä enemmän. Alkuun en edes kirjoittanut viini- tai muita juomasuosituksia ruokaohjeisiin. Kävin erilaisissa tastingeissa vain henkilökohtaisen kiinnostuksen vuoksi. Sitten kerran, en edes muista, mikä lehti ensimmäisenä pyysi, kirjoitin juomasuosituksen reseptin kylkeen. Nyt saan tehdä juomasuosituksia muutamaan lehteen. 
Tänä vuonna päätin syventää tietämystäni kunnolla ja menen Viinikoulu Haagan Advanced –kurssille. Ajattelin suorittaa WSET –tentin, vaikken vielä sillä sertifikaatilla mitään teekään. Mutta elämästähän ei koskaan tiedä! 
Haluan viikon päätteeksi hemmotella itseäni ja miestäni. On nautinto syödä perjantai-iltana jotain herkullista, mutta helppoa ja nopeasti valmistuvaa. Useimmiten se on kalaa tai äyriäisiä. Joskus perjantaipullona on samppanja, vaikka oikeastihan samppanjan juominen ei katso aikaa eikä tarvitse syitä! Salaatin seuraksi sopisi  Deutz brut Classic (48 € Alkon tilausvalikoima). Vaihtoehtoisesti myös itävaltalainen Wieninger Grüner Veltliner Herrenholz (16,32 €, Alkon nro 507987) on ihana seuralainen salaatille. Ihastuin Grüner Veltliner -rypäleeseen, kun pääsin viime keväänä maistelemaan itävaltalaisia viinejä. 
Kalan sijaan voit paistaa salaatille myös kampasimpukoita. Varaa sellaiset 3- 4 simpukkaa syöjää kohti. 

Lämmin kalasalaatti
2 annosta
n. 300 g kuha, siika tai ahvenfileitä
¼ tl jauhettua valkopippuria
½ tl suolaa
1 rkl tuoretta timjamia
2-4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
Salaattipeti:
n. ½ l erilaisia salaatteja suikaleiksi revittynä
1 porkkana
pala salaattifenkolia
½ avokado
(1 omena)
Kastike:
1 rkl sinappia
½ rkl sokeria
½ rkl viinietikkaa
2-3rkl hyvää öljyä
1-2 rkl täysmehua tai vettä
ripaus rouhittua valko- tai mustapippuria
silputtua tuoretta timjamia
Mausta kalafileet ja jätä odottamaan. 
Valmista salaatinkastike. Sekoita sinappi, sokeri ja viinietikka keskenään. Lisää öljy sekaan pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Ohenna vedellä tai täysmehulla ja mausta.
Levitä salaattisuikaleet kahdelle lautaselle. Kuori porkkana ja vuole kuorimaveitsellä ohuita lastuja salaatille. 
Leikkaa fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi (fenkolin sijaan voit käyttää pari vartta lehtiselleriä) ja suikaloi kuorittu avokadonpuolikas sekä halutessasi omena. Levitä ainekset salaatille.
Valuta päälle kastike ja nostele sekaisin. 
Paahda kinkkuviipaleet ilman rasvaa pannulla rapeiksi. Nosta viipaleet lautaselle ja paista kalafileet nopeasti kypsiksi. Käytä paistamiseen tarvittaessa rasvaa. 
Nosta kalafileet salaatille ja murenna kinkkuviipaleet kaloille. Nauti heti viileän viinin kera. 

Ei kommentteja: