31.1.2011

EL KARIMVuodesta 1993 Käpylässä, Koskelantien varrella, toiminut paikallisravintoa oikealla egyptiläisellä vireellä. Tunnelma alkaa ikkunoista, siis niiden faarao kuvista. Tosin ikkunan vanha tyhjä akvaario hieman laskee sitä. Itse ravintola on pieni, 20 paikkaa. Kesäisin muutama pöytä löytyy kadulta, vilkkaa tien varrelta.
Paikan lista on häkellyttävän pitkä, pitsaa, leikkeleitä, pastoja, salaatteja ja tietysti laaja valikoima egyptiläisiä herkkuja. Pituudeltaan se on suorastaan hengästyttävä. Samalla virkistävää vaihtelua ”korttelipitserioille”. 
Testikerrallamme, arki iltana, olimme paikan ainoat asiakkaat. Henkilökuntaakin oli paikalla vähän, yksi, omistaja. Koe annoksiksi valitsimme moussakan ja shish kebabin. Annosten saapuminen pöytään vei häkellyttävän kauan. Siinä jäi valitettavasti aikaa katsella ympärille vähän liiankin tarkasti. Tuli huomattua, että pinnat kaipaisivat kovasti uutta kerroista maalia. Koska paikka on pieni ja ilmastointi ei taida kunnolla toimia, keittiöstä tuli voimakas käry pöytiin. Tämä selittää pinttyneen lian vaikutelman kaikkialla. Tuoreelle maalille uuden ilmastoinnin kera olisi kysyntää.
Mitä sitten lautasella eteen tuli. Moussaka oli puhtaasti kasviruoka, aromaattinen, kastike herkullinen. Millainen moussakan pitäisi olla? Onko egyptiläisellä ja kreikkalaisella eroa? Joka maalla lienee oma versio. Siis maukasta, mutta ulkonäkö ei niin houkutteleva.  Shish kebab, grillattua lammasta, salaattia, jogurttikastiketta. Liha oli hieman sitkeää, paloissa reilusti rasvaa ja kalvoja, ei siis file hienostelua. Kastike jälleen herkullista. Parasta koko ateriassa oli uunituore leipä. 
Paikka eroaa kovasti valtaosasta etnisiä ravintoloita, kaikki tehdään itse. Tästä isot pisteet. Samoin palvelu oli kohdallaan. Omistaja oli oikeasti kiinnostunut, mitä pidimme annoksista.       Kun annoimme lihasta palautetta, hänen vastaus oli, että grillilihassa pitää olla pureskeltava rakenne. 
Paikan falafel on parasta mitä vastaan on tullut.  Vierailua voi suositella, jos hakee konstailematonta ympäristöä ja tunnelmaa. Tuskin egyptin turistipaikoissa saa mitään tätä parempaa. Tosin vähään aikaa kukaan ei taida uskaltaa lähteä tekemään vertailua, suunta siis Koskelantielle:)

Ei kommentteja: