26.1.2011

Zinfandelin festarit (ZAP) 20 vuotta!

Tämän viikon lopussa San Franciscossa järjestetään Zinfandelille ihan omat festivaalit jo 20. kerran. Kun homma alkoi, paikalle saapui ainoastaan viitisenkymmentä henkeä, mutta nyt ZAP-(Zinfandel Advocate Producers)järjestäjät odottavat kymmentätuhatta vierasta.
ZAP on vuosien varrella aikaansaanut viineilleen myös selkeän kasvojenkohotuksen. Vielä kymmenen vuotta sitten yli 70% viineistä oli halpaa, alle 8 dollarin tavaraa ja nyt on laatukin noussut kohisten. Tänä päivänä 60% zinfandeleista maksaa yli 8 taalaa ja lähes 30% yli 15 dollaria pullolta.
ZAP on Amerikan suurin yhdelle lajikkeelle omistettu tapahtuma ja siellä esitellään myös zinfandeleja, joissa alkoholipitoisuus on hillitympää, kuin usein reilut 15 % alkoholia sisältävissä kypsissä hedelmäpommeissa. Viineistä on pyritty tekemään samalla ruokaystävällisempiä, etteivät ne jyräisi tuhtiudellaan kaikkea alleen. Zinfandelia pidetään sopivana vähän kaikenlaisen ruoan kanssa, hampurilaisista ankkaan, mutta ennen kaikkea se on täydellinen grilliruoan kumppani.
Olisi toki järjetöntä muuttaa viinin imagoa kokonaan, mutta ainakin kuuluisimmat viljelijät, kuten Seghesio, pyrkivät hieman tyylikkäämpiin viineihin pienentämällä satoa ja lyhentämällä terttujen kypsymisaikaa. Tasapaino on se, mitä tuottajat täälläkin hakevat, enemmän hapokkuutta ja hedelmän raikkautta sekä rakennetta. Tammen ja jäännössokerin varaan laskeminen on moderneissa zinfandeleissa historiaa.

Ei kommentteja: