25.1.2011

KIINA OHITTAA AUSTRALIAN


Koko viinimaailma puhuu Kiinasta, eikä syyttä. Viinien maahantuojana Kiina kasvoi vuonna 2009 58% ja sen oma tuotanto on räjähdysmäisessä kasvussa. Kiinaan tähyävät kaikki kynnelle kykenevät, mutta maan oma tuotanto lyö tuonnille kapuloita rattaisiin.
Kiinassa viini on vielä lapsenkengissä, mutta koulutus ja tietous kasvavat kaiken aikaa. Rikkaat kiinalaiset juovat maailman huippuviinejä, mutta muutkin tunnetut brändit käyvät kaupaksi. Uusia halukkaita Kiinan markkinoille tunkee ovista ja ikkunoista, mutta viimeisimmän Vinexpon tutkimuksen mukaan Kiina ohittaa viinintuotannossa jo Australian seuraavan kolmen vuoden sisällä. Se tarkoittaisi Kiinan tuotannolle 77% nousua vuoteen 2014 mennessä. Samainen raportti ennustaa, että kymmenen vuoden kuluessa kiinalaisia viinejä löytyy supermarkettien hyllyiltä ainakin Englannissa ja jopa Ranskassa. Mitään mahdotonta maihinnousua kiinalaisille viineille ei Euroopassa kuitenkaan odoteta, sillä maan 600 viinitilaa eivät tuota kovinkaan laadukkaita viinejä. Potentiaalia löytyy tällä hetkellä eniten Shandongin alueelta.
Australian paremmat viinit myyvät kyllä nekin hyvin Kiinassa ja markkinoille on pyrkimässä myös yksi maailman tunnetuimmista brändeistä, Yellow Tail. Teenjuojina kiinalaisia viehättävät viineissä tanniinit, joka selittää punaviinien suosion maassa. Hapokkaiden valkoviinien saaminen kaupaksi Kiinassa on ainakin toistaiseksi mahdoton yritys.
Tällä hetkellä Yhdysvallat on viinien suuri markkina-alue, mutta väkiluvullaan Kiina ohittaa sen kepeästi, mikäli viini maistuu Kiinassa odotetulla tavalla. Kiinalaiset ovat uskollisia kotimaansa tuotteille, mikä tulee pitämään maahantuonnin kurissa. Tämän ovat oivaltaneet mm. Torres, joka on jo hyvissä ajoin alkanut itse valmistamaan viiniä Kiinassa kahdella viinitilallaan.
Vuonna 2009 Kiina itse tuotti 72 miljoonaa laatikkoa viiniä, joka oli jo kolmanneksen edellisvuotta enemmän. Jos meininki jatkuu tätä vauhtia, tuotanto on 128 miljoonassa laatikossa kolmen vuoden kuluttua. Australian vastaavan luvun ennustetaan olevan tuolloin 121 miljoonaa. 

Ei kommentteja: