27.5.2011

VIINITYYPPI – ARI RUOHOHelsinkiläisen ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho arvostaa suomalaisia hienoja ja puhtaita raaka-aineita. Ari aloitti Nokassa sen avautuessa vuonna 2002 ja lähti sitten Vuoden Kokki 2003-voiton jälkeen maailmalle oppiin, Kaliforniaan, Norjaan sekä Sveitsin ja Ranskan Alpeille. Kotiin palattuaan Ari ryhtyi työskentelemään jälleen Nokassa, eli palasi omille gastronomisille juurilleen.
Maailmalla sitä ymmärsi, kuinka loistavia kotimaiset raaka-aineemme ovat ja niiden hyödyntäminen onkin ollut Arin työn keskipiste. Ravintola Nokka on alusta saakka panostanut suomalaisuuteen ja siksi Ari sopiikin sinne oppeineen kuin nenä päähän. Ruokalista on rakentunut pientilojen huipputuotteille ja laadukkaalle luomutuotannolle. Klassikoita listalla ovat Sallan villiporo, Alhopakan ankka ja Paimion parsa. Ari on löytänyt ravintolaan hyvän tuottajaverkoston, jonka kanssa yhteistyössä voi helposti rakentaa eri sesonkien ruokalistoja.
Ravintolaan onkin luotu oma VIP-tuottajien verkosto ja tässä yhteydessä VIP tarkoittaa very important produceria. Tämän sertifikaatin saavat ainoastaan parhaat suomalaiset pientilatuottajat. Arin ruokafilosofiaan kuuluu kunkin raaka-aineen ominaisuuksia kunnioittava valmistustapa ja hän painottaa kaiken olevan käsityötä, jossa käden jälki näkyy ja kaiken lähtökohtana on maku.
Mitään erityistä reseptiä Ari ei kerro, vaan toteaa yksinkertaisesti: Mun lempi resepti vois olla sellainen että ” nautitaan niistä hetkistä jolloin saadaan olla hyvien ystävien kanssa syömässä ja viihtymässä, hyviä juomia unohtamatta, eli tällaisia hetkiä pitäisi löytyä ainakin muutama kerta kuukaudessa”.
Simppeliä, mutta totta ja sitten nokka kohti Nokkaa, Arin tekeleitä testaamaan.

Ei kommentteja: