15.5.2011

SILJALLE UUDET VIINIT


Tallink Siljan laivoille on rantautunut uusia viinejä. Tämän kuun alusta laivan punaviini on Galante 2009, Shiraz-Merlot blendi Sisiliasta ja valkoviiniksi on valittu saksalainen Geil Riesling Trocken , Rheinhessenistä. Kuohuviini on Bernard-Massard Luxemburgista ja samppanja Lansonin Black Label Brut. 
Siljan luonnehdinnat viineille:
Galante tulee Sisilian kahden suurimman kaupungin, Trapanin ja Palermon välillä sijaitsevalta tarhalta. Vaikka ilmasto on seudulla tunnetusti kuuma ja kuiva, köynnösten kotirinteillä lämpötila viilenee öiseen aikaan, mikä korostaa viinin aromeja. Alue on 200–300 metriä merenpinnan yläpuolella, ja pohjoisesta puhaltavat lempeät tuulet pitävät köynnökset kuivina ja terveinä.  
Geil on peräisin Rheinhessenistä, jossa maaperä vaihtelee lämpimästä ja hiekkaisesta lössistä kalkki- ja savipitoiseen maaperään. Geil kelpuuttaa vain parhaat tarhat Riesling-rypäleidensä viljelyyn, ja ne ovat myös tarhoista vanhimpia, joissa rypäleitä on kasvatettu jo vuosisatoja. 
Bernard-Massard on valmistettu Chardonnay, Chenin Blanc ja Pinot Blanc -rypäleistä. Niiden kasvupaikkojen erilaiset maaperät, kalkki- tai savipitoinen maa, antavat viinille omaa luonteikkuuttaan…(no, hmm, enpä kehuisi kovin luonteikkaaksi. Menossa testaamaan ruoat ja viinit kuun lopussa, joten palaan asiaan)
Lanson, on maultaan runsas mutta kevyt, ja sen tuoksussa voi aistia kypsää hedelmää ja sitrusta. Viinin kirkas oljenkeltainen väri on peräisin Pinot Noir –rypäleestä.  Kuplat ovat pienet, eloisat ja kestävät. François Delamotten vuonna 1760 perustamalla Maison Lanson
-samppanjatalolla on ollut jo varhaisesta vaiheesta lähtien vilkasta kansainvälistä toimintaa, aluksi etenkin Pohjois- ja Itä-Euroopan suuntaan. 1800-luvun puolivälissä Lanson-samppanjan myynti kasvoi eritoten Englannissa, minkä ansiosta kuningatar Victoria myönsi vuonna 1860 Maison Lanson Père & Filsille arvostetun kuningashuoneen virallisen hovihankkijan statuksen, joka on edelleenkin voimassa. 
Testiryhmä iskee siis kuun vaihteessa, joten tästä sitten enemmän!

Ei kommentteja: