19.5.2011

CHILE – JOHAN ON MARKKINAT



Chilen viinit ovat vallanneet suomalaisista markkinoista ykköspaikan sekä puna- että valkoviineissä. Tämä pieni maa on ponnistanut 30 vuoden aikana lähes joka maailmankolkkaan. Yksi Chilen tunnetuimmista tuottajista, viinitalo Errázuriz tuo Suomen markkinoille myös viime viikolla Berlin tastingissä esittelemänsä huippuviinit ja hintaa löytyykin sitten 150 euroon saakka pullolta. Mitään hurjia markkinaosuuksia nämä huiput eivät tavoittele, mutta Errázurizin johtajan, Eduardo Chadwickin mukaan niiden myynti on tuplaantunut joka kerta, kun menestystä on Berlin tastingissä tullut.
Chile on tunnettu kaivostoiminnastaan ja sen mukana viiniteollisuuskin ponnisti maailmalle 1980-luvun jälkeen ja nyt maan tuotannosta menee jo 75 % vientiin. Maa on viininviljelijän paratiisi, sillä siellä kylmät merituulet tuovat tarhoille tarvittavaa viileyttä, aurinko hyväilee köynnöksiä kypsyttääkseen rypäleet optimikuntoon ja kastelu on turvattu Andien sulamisvedellä. Taudit ovat pysyneet poissa, sadetta ei kesällä ole, joten hometta ei esiinny ja pelätyin tuholainen Phylloxera-viinikirva ei ole koskaan astunut jalallaan Chileen. Meri ja vuoret suojaavat tarhoja ja pitävät ei-toivotut tuholaiset poissa.
Viinitarhoja Chilestä löytyy 20.000 hehtaaria ja omaan kulutukseen jäävä neljännes tuotannosta saa kansan juomaan 16 litraa henkeä johti vuodessa. Maa on napannut kuusi prosenttia maailmanmarkkinoista ja on menestynyt kaikilla viinin avainmarkkinoilla. Mitä Chile ei ole vielä tarpeeksi saavuttanut, on menestys kalliimpien korkealaatuisten laatuviinien kanssa. Moni sanookin, että maan pitäisi tyytyä siihen, missä se on hyvä, eli tasalaatuisten hedelmäisten ja hinnaltaan edullisten viinien tuotannossa. Koska viljelyolot ovat luonnostaan suosiolliset ja työvoima edelleen melko edullista, hinnatkin pystytään pitämään kurissa. 
Viiniteollisuus työllistää tänä päivänä jo enemmän ihmisiä kuin kaivosteollisuus. 30 vuotta sitten Chilessä ei vielä tiedetty, kuinka loistavat olosuhteet heillä viinintuotantoon on ja nyt kehitys on mennyt huimasti eteenpäin. Yhä enemmän siirrytään viileämmille kasvualueille suuremman konsentraation aikaansaamiseksi viineihin. Viineissä on hedelmä esillä ja tuntuu miellyttävän varsinkin suomalaista viinimakua. Suomen lisäksi Brasilia, Tanska ja Irlanti ovat chileläisten viinien suurkuluttajia. Eduardo Chadwick sanoo menestyksen näissä maissa osin johtuvan pienten maiden sympatiasta pikkutuottajamaata kohtaan, vaikka tosiasiassa hinta ja laatu kohtaavat näissä viineissä enemmän kuin hyvin.
Myös trendikkäänä luonnonmukaisena viljelymaana Chilen on helppo olla. Nuoren viininviljelymaan on helppo palata takaisin ”juurille”, kemikaaleja ei juuri tarvita ja kestävän kehityksen avaimet löytyvät henkilöstöä kouluttamalla. Wines of Chilellä on meneillään 2020-projekti, jossa keskitytään viljelijöiden opastukseen puhtaan viljelyn ja ympäristön aikaansaamiseksi. Myös Wines of Chilen puheenjohtajana toimiva Eduardo Chadwick uskoo tasapainon löytyvän koulutuksella.
Vaikka Suomi on Chile-fani, Chadwick haluaa totuttaa meidät juomaan Chilestä muutakin kuin perusviiniä.
Errázurizin lääkkeet ovat tässä:
KAI Carmenere, Petit Verdot, Syrah
La Cumbre Syrah
Seña Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot
Viñedo Chadwick Cabernet Sauvignon
Don Maximiano Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc, Syrah
Viinit tulevat Alkoon kesän aikana ja hintaa on 59-149 euroa. Onnea matkaan!

Ei kommentteja: