20.5.2011

HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖT KURIIN



Huoli ympäristöstä kasvaa myös viininvalmistajien keskuudessa ja teollisuus voisi vähentää päästöjä viidenneksellä pakkaamalla viinit vihreään lasiin. Vihreän lasin kierrätysmahdollisuudet ovat 72 %, kun kirkkaalla lasilla vastaava luku on 33 %. Tutkimuksen taustalla on WRAP (Waste&Resources Action Programme), joka on viime vuosina julkaissut runsain mitoin tärkeää tietoja ympäristöasioista.
Marbellan ilmastonmuutos & viini-konferenssissa WRAPin Nicola Jenkin kertoi viinipakkausten ja viininkuljetuksen aiheuttavan suurimman osan viiniteollisuuden päästöistä. Viinintuotanto itsessään aiheuttaa 14 % päästöistä, kun mm. pakkausmateriaalit, pakkaaminen ja kuljetus vastaavat lopuista.
Maailmassa kiertää vuosittain lähes 18 miljardia viinipulloa, joka tarkoittaa 8,5 miljoonaa tonnia lasia.
Nicola muutti tämän jumbojeteiksi ja määrä olisi 26.000. Silti 90 % viineistä pakataan yhä lasiin, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi tarjolla.
Chileläinen laatutalo Errázuriz on vähentänyt pullojensa painoa 75 grammalla, eli noin 15 % kokonaispainosta. Laatikollinen viiniä kevenee siten kilolla. Tämä tarkoittaa 500 tonnin säästöä lasin käytössä sekä vähemmän kuljetuksen ja valmistuksen aiheuttamia kustannuksia ja päästöjä. 
Kuljetusmuodoista lentoliikenne on kaikista huonoin vaihtoehto ympäristön kannalta, voisiko siis miettiä, kannattaako kaukaa lennätettyjä viinejä ostaa lainkaan, jos haluaa kantaa kortensa kekoon ympäristötalkoissa.. Ympäristöystävällisin kuljetuskeino on rahtialus ja viinin kuljettaminen tankeissa. 12.000 lasipulloa vastaa 32.000 pullollista tankissa, joka tarkoittaa kolmanneksen vähennystä CO2-päästöihin. Tankilla on muitakin etuja, sillä viinin lämpötila ei pääse muuttumaan niin helposti kuin pulloissa. Lämpötilanvaihtelut ovat usein kuljetuksen aikana päässeet pilaamaan tai ainakin muuttamaan viinin ominaisuuksia. Viinimäärään mukautuvat joustavat ”flexitankit” ovat kevyitä ja käytännöllisiä myös estämään ylimääräisen hapen pääsemistä tekemisiin viinin kanssa.
WRAPin Nicolan mukaan muovipullojen käyttö on kasvussa, vaikka niiden hyllyikä on ainoastaan kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Muovipullojen etuna on keveys ja kierrätettävyys, mutta ne lyövät itsensä ainakin meillä ehkä viimeisenä läpi. Bag-in-Box-viinien suosio kasvaa ja niistä on tarjolla pienempiäkin versioita, sillä kuluttajat kaipaavat pienempiä pakkauskokoja. Notting Hill-fresh case on ainakin Englannissa saavuttanut suuren suosion, tuote on myynnissä myös Alkossa. Ekoteko ja kokeilemaan!
Lisää WRAPista www.wrap.org.uk/wine

Ei kommentteja: