4.5.2011

STEVE SMIT- Constellation


KALIFORNIAN OUTO SÄÄ 
Kaliforniaa on vaivannut jo pitkään poikkeuksellisen vaihteleva sää. Normaalisti paikoin turhankin lämmin alue on kärsinyt ennätyksellisistä halloista ja viileästä ilmasta. Vuosikerran 2010 viineihin viileys toi enemmän konsentraatiota, mutta nyt keväthallat uhkaavat tuhota lähes puolet Central Coastin tulevasta sadosta. Viileä ilma on koetellut viinitarhureiden taitoja ja varsinkin varhaiset lajikkeet, kuten Pinot Noir, ovat saaneet selkäänsä säiden herralta, päivittelevät mm. Paso Roblesin viinintekijät.          
Steve Smit Constellationilta kertoo Kalifornian viinintuottajien yrittävän sopeutua yhä enemmän ilmaston ja sääolojen muuttumiseen siirtymällä ympäristöystävällisempiin viljelykeinoihin.  Luonnon monimuotoisuutta tulee tukea istuttamalla tarhoille toisiaan tukevia kasveja, jotka houkuttelevat paikan päälle sopivat hyönteiset pölyttämistä ja tuholaisten torjuntaa varten.
Tarhojen kieltä tulisi oppia ymmärtämään enemmän ja ympäristössä käytettävien polttoaineiden, lannoitteiden ja kemikaalien käyttöä tulisi mitata ja rajoittaa. Koko yhteisö pitää Smitin mukaan saada mukaan talkoisiin ja kouluttaa käyttämään paikallisiin tarpeisiin kestävän kehityksen menetelmiä. Kaliforniassa on jo paljon Lodin ja kalaystävällisen viininviljelyn kaltaisia projekteja, mutta niitä tarvitaan yhä enemmän. 
Kalifornian kestävän kehityksen puolesta toimiva yhteisö www.sustainablewinegrowing.org on julkaissut myös aihealuetta käsittelevän opaskirjan viljelijöitä ja asiasta kiinnostuneita varten.
Smit listaa ensiapumenetelmiä ympäristöstä huolehtimiseen:
  • energiankäyttö ja vanhojen koneiden sekä laitteiden uusiminen
  • uusia, kevyempiä koneita ja laitteita viinitiloille (mm. 4 rivin ruiskutus samanaikaisesti)
  • biopolttoaineet
  • maaperän terveydestä huolehtiminen
  • suurempi orgaanisen materiaalin käyttö tarhoilla
  • GPS- navigointi tuholaisia varten – tarvitaan vähemmän ruiskutuksia ja saadaan enemmän kohdennettuja ruiskutuksia 
  • tarhojen monimuotoisuuden kasvattaminen
Lisätietoja:  Sustainable Winegrowing Practices Self-Assessment Workbook.

Ei kommentteja: