4.5.2011

ENGLANNIN VIININVILJELY PAISUU



Ilmasto lämpenee ja sen myötä Englantikin on muuttunut vakavasti otettavaksi viininviljelymaaksi. Erityisesti maan kuohuviinit ovat pokanneet palkintoja ja nyt olisi viljelijöillä halu kasvattaa tarhojensa kokoa, mutta riittääkö viineille kysyntää tarjonnan paisuessa. 
Eteläisen Englannin alueet ovat suosiollisimpia viininviljelyä ajatellen, siellä maaperä on kalkkipitoista ja mikäli ennusteet muutaman asteen lämpenemisestä tulevien vuosikymmenten aikana pitävät kutinsa, tulevaisuus on ilmastollisesti turvattu. Ongelmana pikemminkin on, että muissa maissa englantilainen viini ei ole se kuluttajan ykkösvaihtoehto. Meilläkin myynnissä olleet kuohuviinit ovat hinnaltaan kuitenkin halvimpien samppanjoiden luokkaa, joten on helppo arvioida, mihin suuntaan kuluttajan kukkaro kallistuu.
Itäisestä Sussexista maata ostanut ex-pankkiiri Mark Driver kertoo hankkineensa kalkkipitoisen rinnepalstan, josta tulee maan suurin yksittäinen viinipalsta. Puntia viininvalmistamoon Driver aikoo sijoittaa miljoonan verran, joten toivoa täytyy, että Rathfinny Estaten miljoonan pullon vuosituotanto käy kaupaksi. Istuttaminen aiotaan aloittaa rauhallisesti samppanjalajikkeilla, Pinot Noirilla, Chardonnaylla sekä Pinot Meunierilla, jotta nähdään, mitkä kloonit sopivat tarhalle parhaiten.
Monet ottavat samanlaista riskiä Englannissa ylitarjonnasta huolimatta, mitä todistaa viljelyalan kasvu 40 prosentilla viimeisen viiden vuoden aikana. Noin sata hehtaaria uusia köynnöksiä istutetaan vuosittain, mutta toistaiseksi suurin osa viinitiloista on viittä hehtaaria pienempiä.

Ei kommentteja: