27.4.2011

PORTUGALIN MAANPETTURI



Juuri ilmastonmuutoskonferenssista palanneena ja pää ekologista oppia täynnä ei voi kuin ihmetellä Portugalin suurimman tuottajan Sograpen päätöstä sulkea viinejään kierrekorkilla. Eipä tämä ole ensimmäinen kerta, mutta on se melko harvinaista tässä luonnonkorkkien luvatussa maassa. Korkkiteollisuus työllistää Portugalissa pelkästään yli 100.000 henkeä ja korkkipuut ovat luonnonvara, jota täytyy vaalia. 
Saimme Marbellan ilmastonmuutoskonferenssissa aikamoisen oppitunnin luonnonkorkin tärkeydestä ympäristöystävällisessä toiminnassa. Puita ei kaadeta ja ne kuoritaan käsin ilman saastuttavia koneita. Puut imevät itseensä ilmastosta hiilidioksidia 10 tonnia enemmän kuorittuna, joten luonnonkorkin käytön vähentäminen heikentää selkeästi metsien tilannetta.
Korkkeja riittää tarpeeksi markkinoille, eikä korkkipula uhkaa. Ne ovat lisäksi nykyään parempaa laatua ja korkkivikaa esiintyy CFCAn (Cork Forest Conservation Alliancen) mukaan noin prosentissa kaikista viineistä. Kierrekorkin valmistaminen aiheuttaa CFCAn mukaan 24 kertaa enemmän kasvihuonepäästöjä luonnonkorkin valmistamiseen nähden, kierrekorkki ei ole kierrätettävissä, eikä häviä luonnosta luonnonkorkin tavoin. Luonnonkorkille on myös kehitetty kierrätysjärjestelmä useiden maiden supermarketteihin, joiden laatikoihin käytetyt korkit voi palauttaa. www.corkreharvest.org.
Sograpen Quinta de Azevedo Vinho Verden sulkeminen kierrekorkilla on saanut varmasti maan viini- ja korkkiteollisuudessa keskustelua aikaiseksi. Portugali vastaa puolesta maailman korkkituotannosta ja 80% viinien korkeista. Kuinka älykästä on lähteä polkemaan oman maan merkkituotetta varsinkin silloin, kun maa kärsii pahasta talouskriisistä. 

Ei kommentteja: