6.4.2011

Englantilaiset kuohuviinitMaailmalla puhutaan, tai siis englantilaiset viinilehdet puhuvat maan menestyneistä kuohuviineistä. Kilpailuissa on tullut myös reippaasti palkintoja. Jotain siis tämän takana on. Helsingin Munskänkarna järjesti maistelun asian selvittämiseksi.
Historiankirjoista löytyy maininta vuodelta 1622 kuohuvasta viinistä: brisk and sparkling. Siis ennen kuplien keksijää Dom Perignonia. Kenen historiaan on oikein uskominen? 
Nyt kun ilmastonmuutos on lämmittänyt saaren ilmastoa, alkavat olosuhteet klassisten samppanjarypäleiden viljelylle olla mitä parhaimmat. Kun maaperäkin on paras mahdollinen, eli hyvin kalkkipitoinen, asioiden pitäisi olla kunnossa. 
Viljeltyjen lajikkeiden tilastoissa kärkipäätä pitävät Chardonnay ja Pinot Noir. Näiden jälkeen tulee vasta Bacchus, Seyval Blanc ja muut tuntemattomat suuruudet. Tuotantomäärät ovat häkellyttävän pieniä 11-35 hl/ha. Siis todella kaukana samppanjan sadoista. Tämä yhdessä omistautuneiden viinintekijöiden kanssa antaa syyn odottaa kiinnostavia viinejä.
Viinit maistettiin puolisokkona, joukossa oli yksi samppanja, josta ei kerrottu mikä se oli.
Kuuden viinin sarjassa kaksi nousi selvästi muiden yli. Näistä löytyi eleganssia, tasapainoa, vivahteikkuutta. Kysymys oli kumpi oli samppanja ja kumpi todella hyvä kuohuviini. Muut viinit olivat jokainen omalla tavallaan ”outoja”, mutta teknisesti kohdallaan. Vuoden Viinit-kilpailun kuohuviinisarjassa eteen tuli hurjempia luomuksia:)
MItä tapahtui kun viinit paljastettiin? Pieleen meni. Ei kumpikaan hehkuttamistani viineistä ollut samppanja. Molemmat olivat Nyetimberin kuohuviinejä. Siis erittäin hyviä viinejä!
Tässä maistetut viinit:
Chapel Down Vintage Reserve Brut NV
– 55% Reichensteiner, 30% Rivaner (Müller-Thurgau), 15% Pinot Noir
• Denbies Wine Estate Cubitt Reserve 2006
– 100% Pinot Noir
• Ridgeview Merret Bloomsbury Cuvée 2008
– 54% Chardonnay, 26% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier
• Nyetimber Classic Cuvée 2006
– 55% Chardonnay, 23% Pinot Noir, 22% Pinot Meunier
• Nyetimber Blanc de Blancs 2001
– 100% Chardonnay
  • Jacquesson Cuvée No 734
-Pinot Meunier (37 %), Chardonnay (36 %), Pinot Noir (27 %)

Ei kommentteja: