22.2.2011

Samppanjaa dekanteriin!


Viinialalla juorutaan, että Pariisissa on villiinnytty dekantoimaan samppanjaa. Onko aikoihin eletty? Ainakin Billecart on ilmoittavansa olevan dekantoinnin kannalla ja samankaltaisia suunnitelmia on Lontoossakin, keskustaan avattavassa uudessa Searcyn baarissa.
Hommaa perustellaan sillä, että varsinkin Pinot Noir-pohjaisista samppanjoista saadaan dekantoimalla enemmän aromeja esiin. Tätä tukee myös se, että yhä useimmin samppanjoiden maisteluun suositellaan huilumallisen lasin sijasta laajapesäistä lasia.
Dekantointi ei sovi kaikille kuohuviineille, eikä varsinkaan iäkkäille viineille. Viinissä pitää olla paljon painetta, kuten samppanjasta löytyy. Kuplista häviää dekantoinnin yhteydessä 10-15%, mutta se poistaa myös juomasta terävyyttä ja antaa kermaisten aromien tulla paremmin esille.
Iso osa jutusta on teatteria ja trendikkyyden hakemista, näyttäähän kuohuviinin dekantointi juhlalliselta, mutta mitäpä sitä ei tekisi ollakseen in! 

Ei kommentteja: