28.2.2011

ANNA-LIISA MÄKELÄMuistan olleeni ruoasta kiinnostunut jo lapsena. Äitimme antoi meidän lasten kokata keittiössä ja kokeilla eri ruokalajien valmistamista. Hieman vanhempana olimme kukin vuorollamme vastuussa illallisesta kerran viikossa. Saimme itse suunnitella menun, ostaa ainekset kaupasta ja kokata aterian. Muistan vanhempieni jo silloin olleen kiinnostuneita viineistä ja isäni toi usein työmatkoiltaan mielenkiintoisia viinejä ja juustoja.
Opiskeluaikana Kauppakorkeassa osallistuin parille lyhyelle viinin peruskurssille. Kiinnostukseni viiniin kasvoi perinteisten opiskelijaviinien ulkopuolelle. Olin töissä perinteisillä bisnesaloilla (öljy-trading, liikkeenjohdon konsultointi jne). Vastapainoksi lomamatkamme suuntautuivat varsin usein viinialueille viinejä maistelemaan, ja mielenkiintoisiin ravintoloihin herkuttelemaan.
Mutta sitten kaikki muuttui. Eräänä synkkänä talvi-iltana luin ilmaisjakelulehdestä, että Italiassa on perustettu Gastronomian Yliopisto. Tiesin heti, että sinne haluan! Olin jo pitkään miettinyt, että haluaisin opiskella alaa, mutta en tuntenut esim. kokkikoulua tai elintarviketeknologiaa omakseni. Joten tällainen tutkinto, jossa opiskellaan laajasti gastronomiaa sekä teoriassa että käytännössä olisi juuri se mitä haluan.
Hain opiskelemaan yliopiston (Università di Scienze Gastronomiche) ensimmäistä Master- tason tutkintoa ja läpäisin pääsykokeet. Järjestin vuoden vapaasta työstäni, otin lainaa pankista ja muutin Parman kaupunkiin keskelle Emilia Romagnan herkkuja. 
Opiskelimme esimerkiksi viineistä koko tuotantoprosessin viljelystä ja tuotannosta markkinointiin ja brändäykseen. Viinin lisäksi painopistealueita olivat juustot (mm. parmesan ja mozzarella), lihatuotteet (mm. parmankinkku, Charolais-liha), tomaatit ja pasta. 
Vietimme melkein 3kk opintomatkoilla ympäri Italiaa, Kroatiaa, Ranskaa ja Espanjaa, tutustuen paikan päällä tuotantoon ja tuottajiin. Vierailimme noin 40 eri viinitilalla, sekä tutustumassa mm. juustoloihin, tammenterhoja syöviin possuihin ja äyriäiskalastajiin Adrianmerellä.
Tutkintoon kuului myös kuuden viikon työharjoittelu, jonka tein Torinon talviolympialaisissa PR-työssä yrityksessä, joka markkinoi Piemonten alueen viinejä ja herkkuja kisavieraille ja medialle.
Suomeen palattuani halusin vaihtaa alaa ja ilokseni pääsin töihin maahantuojalle markkinoimaan viinejä. Suoritin työn ohessa ensin WSET Advanced-kurssin, ja jatkoin opintoja WSET Professional Diploma -kurssilla. 
Diploman luennot ovat olleet aivan loistavia! Olemme systemaattisesti maistelleet satoja viinejä ja oppineet todella paljon vierailevilta Master of Wine -luennoitsijoilta. Vapaa-ajan ongelmia ei ole ollut, koska teoriatentteihin valmistautuminen on vaatinut hyvin kurinalaista itseopiskelua. Ilokseni kuulin läpäisseeni viimeisen tentin pari viikkoa sitten. Tällä hetkellä tuntuu, etten aio ikinä jatkaa Master of Wine -opintoihin, mutta eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka sitten eläkkeellä olisi aikaa…
Uusin suosikkiviinini on hyvä mutta halpa – kyllä, sellaisiakin löytöjä Alkon valikoimista toki löytyy ja viinin kanssa nautin pastaa – MAISTA JA NAUTI!
Dos Caras Verdejo Sauvignon Blanc pastedGraphic.pdf
Dos Caras Pohjois-Espanjan Castilla y Leónista on ainutlaatuinen uutuusviini: Se on Alkon valikoimassa sekä ainoa Verdejo – Sauvignon Blanc -sekoitus että ainoa espanjalainen viini, jossa on Sauvignon Blancia.
Viinin raikkaasta ja hieman yrttisestä tuoksusta on aistittavissa valkoherukkaa, karviaista ja ruohoa. Maultaan viini on kuiva, tasapainoisen hapokas, pehmeän hedelmäinen ja yrttinen, mikä tuo viinin moniulotteisuutta.
Dos Caras Verdejo Sauvignon Blanc sopii erinomaisesti aperitiiviksi, tapasten tai muun pienen napostelun seuraksi sekä vaalean kalan, äyriäisten ja kasvisten, kuten esimerkiksi parsan kumppaniksi.
Alue/luokitus: Vino de la Tierra de Castilla y León
Rypäleet: Verdejo ja Sauvignon Blanc
Alkoholipitoisuus: 12,5 %
Alkon tuotenumero: 556287
Vmh: 6,98 €
Savulohipastagratiini
Ainekset:
 300 g kierrepastaa 
1/2 sipuli 
300 g kylmäsavulohta 
2 dl kuohukermaa
1/2 dl juustoraastetta 
öljyä tai voita 
mustapippuria 
Keitä pasta kypsäksi. Kuutioi sipuli, kuullota se öljyssä tai voissa pehmeäksi. Lisää suikaloitu kylmäsavulohi ja anna sen tutustua sipuliin parin minuutin ajan. Lisää kerma ja anna kastikkeen hiljalleen kiehua kasaan.  Sekoita joukkoon keitetty pasta ja laita massa voideltuun vuokaan. Raasta pinnalle Parmesan-juustoa ja kuorruta grillivastuksen alla kunnes pinta on saanut väriä.  Tarjoa lisäkkeenä vihersalaattia. (resepti: Aki Wahlman)

Ei kommentteja: