25.8.2010

RAVINTOLA KIELO - JOENSUU


Suomalaista ruokaa kotimaisista raaka-aineista. 
Paikka on muutaman korttelin päässä kävelykeskustasta, asuinaluetta. Sinne ei satunnainen Pohjois-Karjalaan tutustuja eksy, ellei turhaudu ytimen tarjontaan ja lähde seikkailemaan.
Paikka on kunnianhimoinen hanke, ruoka on ajatuksella ja taidolla tehtyä. Viinilistakin on kaupungin paras. Kiitos kuuluu varmaan Vindirektin iskujoukolle, koska heidän pullojaan on listalla reilusti.
Lämpimänä kesä iltana illastimme terassilla. Paikka on rauhallinen, tuuli vilvoitti mukavasti, eikä liikenne häirinnyt. Muita odottaessa tilasin alkuun pullon Gramonan Cavaa. Listan mukaan piti olla perusviiniä, mutta pöytään tuotiinkin Vintage versio. Tilausta tehdessä kerroin seurueeseen kuuluvan kolme henkeä, josta kaksi nauttisi cavaa alkuun, tarjoilija pulloa tuodessa, ilman maistatusta, kaatoi sitä molempiin laseihin. Ei tässä mitään, mutta toinen nauttija oli tulossa vasta 20 min. kuluttua!
Itse menu painottuu selvästi paikalliseen antiin, lähitiloilta villisikaa, Limousine-härkää, kukonpoikaa, järvistä kuhaa ja muikkua. Vaikka lista on pieni, oli valinnan vaikeus suuri! 
Valintani pääty alkuun Kielon herkkuttelulautaseen, jaettuun kuhaan ja Limousine- härkään.
Herkuttelulautanen oli hieno, siinä oli Limousine-piiras, Limousinen maksasta tehty mousse ja aladobi, paahdettua ahventa sekä kanttarellimunakas. Kaikki olivat herkullisia ja juuri kahden suupalan kokoisia. Nautinnollista!
Paistettu Savonselän kuha tarjoiltiin täydellisen kanttarellimuhennoksen kanssa. Valitettavasti sille ajateltu Chablis oli tuotu lämpenemään hyvissä ajoin ennen annoksen saapumista.
Limousine päivän tapaan oli pitkään haudutettua paistia ja jauhelihapihvi. Niiden rinnalla oli sitä täydellistä kanttarellimuhennosta ja valikoima kauden vihanneksia. Jälleen maistuvaa. Alasmenoa oli auttamassa moderni Barolo. 
Koska Baroloa jäi jäljelle, jälkiruoaksi tuli juustoja. Lautaselle oli valittu Juustoportin gruyère, Valion mustaleima ja Riitan Herkun maustettu gouda. Vierellä oli säilöttyä punajuurta, persoonallista ja toimivaa.
Ruoasta jäi oikein hyvä mieli, ehdottomasti uuden vierailun arvoinen paikka. Kaikki oli hyvin tehtyä, kypsyys oli kohdallaan. Tämä etenkin kalassa ja vihanneksissa, jopa iki-haasteellisessa kukkakaalissa!
Se, mitä paikassa muuttaisin, on tarjoilu. Innokkuus ja vilpittömyys ei korvaa ammattitaitoa ja perusasioiden hallintaa, valitettavasti. Toivon keittiön jatkavan samalla linjalla, koska annokset ovat tasapainoisia, huolella valmistettuja ja ennen kaikkea maukkaita. Mitäköhän heillä on tarjolla riistakaudella, pitänee käydä maistamassa!
Tervemenoa Kieloon!

Ei kommentteja: