17.8.2010

BAROLO & BARBARESCO & ROERO – NEBBIOLO DI PRIMA

Toukokuussa laskettiin markkinoille uudet Barolot ja Barbarescot, joita oli mahdollisuus maistaa Piemonten Albassa järjestetyssä Nebbiolo di Prima-tapahtumassa. 
Aamuisin maistettiin sokkona eri alueiden viinit, joiden tuottajiin ja heidän muihin viineihinsä pääsi tutustumaan iltapäivällä Barolon linnassa.
Sokkomaistettavia viinejä oli 324, Roero 2007 ja Roero Riserva 2006, Barbaresco 2007 ja Barbaresco Riserva 2005 sekä Barolo 2006 ja Barolo Riserva 2004.
Tapahtuma eroaa normaalista en primeur-maistelusta positiivisella tavalla siinä, että maistettavat viinit on jo pullotettu ja valmiita markkinoille, eikä niiden mahdollista kehitystä tynnyrivaiheessa tarvitse arvuutella.
Tilaisuus oli loistavasti järjestetty, jokaisella vieraalla oli aamutastingissä maistettavanaan viisi viiniä kerrallaan, Italian sommelierien parhaimmiston tarjoilemana. Homma toimi hienosti, tila oli hyvin valaistu, hiljainen ja viileä. Viinit maistettiin Riedelin laseista ja sommelierit olivat valppaina avaamaan uuden pullon tarvittaessa, mikäli viinissä jokin epäilytti. Viallisia viinejä oli kokonaismäärään nähden vähän.
Viinit oli luokiteltu alueittain ja vuosikerroittain sekä jaettu neljälle päivälle, jolloin näitä tanniinipommeja ei tullut liikaa päivää kohti. Tosin kaikkiaan parinsadan viinin maistaminen päivässä saattaisi jonkun mielestä olla melkoinen urakka.
Viimeisimmät vuosikerrat ovat olleet Piemontessa erinomaisia, sääolojen suosiessa kasvukausia. Parhaat tuottajat tosin kelpuuttavat ainoastaan huippusadon Baroloihinsa.
Henkilökohtaisia suosikkeja löytyi erityisesti La Morran ja Verdunon alueilta, näissä viineissä oli eleganssia, joka pärjäsi hyvin täysin toisentyyppisille Serralunga d´Alban voimakkaille ja rakenteikkaille viineille. Suurena Barolon ystävänä tuntui, kuin olisi taivaassa..
Yksi parhaita tuottajia oli Mauro Veglio La Morrassa, joka viljelee viinejään Elio Altaren naapurissa. Elio Altarea kuvataan Barolon kauhukakaraksi, joka ennakkoluulottomasti tekee viinejään ja auttaa kanssaviljelijöitään. Tämä harrikkamies on tosin aina välillä omien sanojensa mukaan ”kyllästynyt” viinin tekemiseen ja onkin uusimpana harrastuksenaan alkanut leipoa leipää myös naapureiden riemuksi.
Altarea kunnioitetaan hänen yhteiseen hiileen puhaltamisensa ansiosta, kun taas naapurikylän Barbarescon Angelo Gajaa, pidetään loistavana markkinointi-ihmisenä, mutta enimmäkseen omien etujensa ajajana. Yhtä kaikki, tunnettuutta alueelle on tullut molempien herrojen ansiosta.
Mauro Veglion viinejä on palkittu usein Decanterissakin, osa hänen palstoistaan on täysin biodynaamisia ja tulokset loistavia. Mauro Veglio on monien Barolo-tuottajien tavoin vähentänyt tammen käyttöä viineissään. Vuonna 1999 tammea vähennettiin 70 %:iin ja tänä päivänä sitä on usein vain 50 % . Maurolla on tarhoja 13 hehtaaria, joista noin puolet tuottaa Baroloa. www.mauroveglio.com

Ei kommentteja: