2.9.2010

Calvados 2.9.


Nyt, kun syksy painaa päälle ja illat viilenevät, on aika ottaa pikku calvados-lämmike ja tutustua lasillisen kanssa Antti Uusitalon aiheesta kirjoittamaan kirjaan.
Jos sattuu olemaan matkaa Normandian suuntaan, Antti antaa tässä hyviä vinkkejä tämän jalon juoman ystäville. Sitten vain matkaan, jollei muuta, niin nojatuolissa!
Tässäpä näitä vinkkejä Normandian vierailuun:

Boulard on kyllä käymisen arvoinen paikka, mutta mistään pientuottajasta ei varsinaisesti ole kyse. Boulardilla on kaunis kellari, jossa esitellään varsin värikkäällä tavalla calvadosin tislausta.

Boulard omistaa pienen Lecomten calvadostilan, jonka erikoisuutena on kypsyttää tisleitä vanhoissa sherry-, banyuls, madeira ja sauternes-tynnyreissä. Tisleet saavat salaperäisen mausteisen maun, mutta omena on silti vahvasti läsnä. Jos tilan markkinointipäällikkö Herve Pellerin sattuisi olemaan paikalla, hän esittelee tilaa mielellään.

Lecompte
14140 Notre Dame de Courson

Dupontin perhetila on myös kaunis ja vierailemisen arvoinen paikka. Dupontin kirjavassa calvados-valikoimassa on lukuisia eri-ikäisiä tisleitä, vuosikertatisleitä ja jopa omena-kermalikööriä, joka ei nyt välttämättä säväytä, mutta jota kannattaa maistaa.

Dupont
14430 Victot-Pontfol

Château du Breuil on kuvankaunis vanha calvados-tila. Tilalla käsiin kannattaa etsiä Didier Bedú, joka on calvadosin etujärjestön IDAC:n puheenjohtaja. Myös Château Breuillin calvados-valikoima on erittäin laaja.

Château du Breuil
14130 Le-Breuil-en-Auge

Christian Drouin on tehnyt paljon calvadosin tunnettavuuden eteen. Hänen poikansa Guillaume Drouin tuntee calvadosin eri vuosikerrat kuin omat taskunsa ja tilalla voi maistella lukuisia eri vuosikertoja, joista osa on kypsytetty mm. vahoissa sherrytynnyreissä.

Christian Drouin
14130 Coudray Rabut

Roger Groult on vanha perhetila, joka käyttää edelleen calvadosin tislaamiseen vanhoja puilla lämmitettäviä tislauspannuja. Tilan calvadosit kypsyvät vanhoissa tammitynnyreissä ja edustavat perinteistä calvados-tyyliä.

Roger Groult
14290 St-Cyr-du-Ronceray

Illallista tai lounasta kannattaa pysähtyä syömään Honfleurin pienessä satamakaupungissa ja Deauvillessä. Deauvillen tunnetuin kalaravintola on Restaurant Augusto.

Lisää vinkkejä saa meikäläisen calvados-kirjasta, joka kannattaa ehdottomasti hankkia ennen matkalle lähtöä.

Terveisin:
Antti

Ei kommentteja: