1.8.2010

MunJebel 6, Frank Cornelissen

Edessä on ensimmäinen eteemme tullut täysin ”luonnollinen viini”. Pullossa on vain se mitä rypäleet ovat tuoneet. Edes sulfiitteja ei ole lisätty edes pullotus vaiheessa. Tämä on haastavaa kuljetuksen ja varastoinnin kanssa, koska viiniä ei saa päästää yli 16 asteen lämpötilaan. Onneksi kuljetusyhtiöllä on tähän sopivia lämpötilakontrolloituja ratkaisuja.

Itse viini on tehty Nerollo Mascalese rypäleistä, jotka on korjattu usealta palstalta Etnan pohjoisrinteeltä. Numero 6 on sekoitus vuosikertoja 2008 ja 2009. Rypäleet on korjattu käsin loka-marraskuussa. Käyminen tapahtuu terracotta ruukuissa, mitkä on haudattu kellarin vulkaaniseen kiveen. Viinin annetaan valmistua rauhassa, käytännössä  ilman minkäänlaista puuttumista. Käyminen kestää n 7-14 kk vuosikerrasta riippuen, tämän jälkeen puristaminen tapahtuu hellästi ja viini siirretään takaisin terracotta ruukkuihin kypsymään.Pullotus tapahtuu tietysti suodattamatta.  Koko prosessi luonnollisesti tapahtuu kosmisen kalenterin mukaan.
Mitä tällä puuttumattomuudella saadaan pulloon? Onko lasissa tämän vaivan arvoista tavaraa? Kyllä on!
Aluksi viinin väri on puolukkaisen punainen, mutta pullon oltua auki tunnin verran mukaan tulee oranssin ja ruskean sävyjä. Tuoksu on alkusi kirsikkainen, intensiivisen marjainen. Pitempään lasissa ollessa mukaan tulee laajempi kirjo marjaisia aromeja ja syksyn metsän tuoksua. Maku on puolukkaisen kirsikkainen. Hapot kantavat läpi maun, tanniineja tuntuu olevan niukahkosti. Intensiteetti korostuu ajan kanssa, kun alun hapokkuus hieman tasoittuu ja mukaan tulee yrittisyyttä. Tanniinit myös korostuvat mitä pitempään pullo on auki.
Kestääkö ilman sulfiitteja tehty viini auki oloa? Kestää! Muuttuu ehkä nopeammin kuin ”teollinen viini”. Missään nimessä viini ei mene pilalle 6 tunnin aukiolonkaan aikana. Siihen tulee lisää vivahteita ja sen kehitystä on kiehtova seurata. Nyt tämä kutonen on nuori, olisi houkuttelevaa kokeilla mitä sille tapahtuisi muutaman vuoden kellaroinnin aikana.
Mitä tämä huvi maksaa, n 30 e erikoistilauksen Alkosta. Tilausvalikoimassa on samalla ideologialla tehty hieman pienempi viini Rosso del Conatadino , hinta vajaa 24€.

Ei kommentteja: