28.4.2013

Johan on markkinat - Murcia IV

Vaikka suomalaiset ovat olleet vuosikausia suuria Espanjan viinien ystäviä, Murcian viinejä löytyy Alkon valikoimista hämmästyttävän vähän. Vanhin ja tutuin luomuviini, Casa de la Ermita ja jollain ihmeellä alle kympin hinnalla vuosia listoilla keikkunut Hécula ovat kuitenkin pitäneet pintansa.
Oliivipuuetiketistään tuttu Casa de la Ermita on joutunut naapurissa sijaitsevan Bodegas Hacienda del Carchen hoteisiin, mutta toiminta jatkuu muuten ennallaan. Moderni ja vauraan oloinen Hacienda del Carche on sijoittajien ja yksityisten perheiden omistama viinitalo, joka on perustettu vuonna 2006.
Hehtaareja on sata ja talo on täynnä uutta teknologiaa. Kolme metriä maanpinnan alapuolella sijaitseva kellari vetää 600 tynnyriä ja kosteus pidetään tasaisena koneellisesti.
35.000 litran tankkeja on kaksitoista ja 300.000 litran kuusi, yksi kullekin päälajikkeelle. Myös tämä talo valmistaa eisweinia, noin tuhat pulloa vuodessa ja pienestä tuotannosta huolimatta viinille on erikoispullon vuoksi oma pullotuslinjansa. Alueen perinteisten lajikkeiden lisäksi Pedro Ximenez´iäkin viljellään, mutta se käytetään balsamiviinietikan valmistukseen.
Bodegas San Isidro on niin ikään yksi Jumillan jättiläisistä. Tämä talo työskentelee 750 viljelijän kanssa, jotka kaikki ovat osakkeenomistajia ja heille maksetaan rypäleistä laadun mukaan.
Talolla on 20 omaa brändiä ja marketeille, kuten Carrefourille tuotettavien viinien kanssa erilaisia tuotteita on 40. Viime vuonna tuotettiin viiniä 12 miljoonaa litraa, mutta kapasiteettia riittäisi 52 miljoonaan litraan.
Vientiin menee suurin osa, 60%, kuten monella muullakin jättitalolla.

Bodegas San Dionisio Albacetessa, La Manchan puolella, ei sekään mikään pikkupaja ole, kuten kuvasta näkyy. Vuonna 2012 talossa prosessoitiin viiniksi 29 miljoonaa kiloa rypäleitä, joista 2 miljoonaa valkoisia lajikkeita, Macabeoa, Airénia ja Sauvignon Blancia.
He kertoivat olevansa maailman suurin Monastrellin tuottaja 20 miljoonan kilon vuosituotannollaan. Omia brändejä tuotetaan 1,5 miljoonaa pulloa ja 600.000 litraa bag-in-boxissa per vuosi. Talon oliiviöljy on taivaallisen hyvää ja sitäkin tuotetaan 650.000 litraa vuodessa, josta 90% menee vientiin.

Kalifornian Ridge Vineyardsin Paul Draperilta on haettu oppia Bodegas Carchelon viininvalmistukseen. Täällä unohtui edellisen päivän tehdasmaisuus ja päästiin puhumaan mm. kastelun ja rypäleiden kuorien kypsyyden merkityksestä lopullisen viinin laatuun.
Carchelolla ei uskota lajikkeisiin, vaan pikemmin ympäristöön, missä ne kasvavat. Kastelua on käytettävä tällä kuumalla alueella aina tarpeen mukaan, varsinkin Tempranillon kanssa ja muutenkin se on kuin auton air-bag,  oltava kaiken aikaa hollilla, vaikka ei tarvittaisikaan. Tällainen kastelujärjestelmä vaatii luonnollisesti myös aika lailla investointeja.
Bodegas Carchelolla on laitettu viinivalmistamo uusiksi vuonna 2008 ja tynnyreitä on joka lähtöön, myös neliskanttinen 9000 euron säiliö, jonka seinien vaihto maksaa tonnin kappaleelta.
Bodegas Viña Elenalla törmäsimme viehättävän Elenan lisäksi myös suomalaisomistuksessa olevan viinitilan Finca la Molinetan edustajaan, Eeva Blomqvistiin. La Molinetan viiniä on kuuleman mukaan saatavilla myös Alkon tilausvalikoimasta noin kymmenen euron hintaan.
Eeva kertoi Molinetalla olevan 15000 köynnöstä ja rypäleet tuodaan Elenalle valmistettavaksi.
Molinetalla on 25 suomalaisosakasta ja siellä pääsee asustelemaan puolihoidolla, 75€ per nenä per vuorokausi, Eeva hoitaa majoituspalveluja.



Elena on perheyrityksensä kolmannen sukupolven edustaja ja kasvu on mielessä tälläkin talolla. Aina yritetään jotain uutta perinteisen viininvalmistuksen lisäksi.
Helposti oksidoituvaa Monastrell-viiniä suojataan tehokkailla viilennysjärjestelmillä ja myös tarhoilla panostetaan viljelymenetelmiin, joilla saadaan kontrolloitua kuumuuden aiheuttamaa korkeaa sokeripitoisuutta.



Loistavien viinien lisäksi henkilökohtaiset kymmenen lisäpistettä Elenalle napsahti lounasravintolamme surkean cava-valikoiman aiheuttaman ongelman näppärästä ratkaisemisesta. Muut olivat jo tilanneet olutta.












Ei kommentteja: