12.6.2013

Muhkeaa Etelä-Afrikkaa

Nederburgin pääviinintekijä, romanialaissyntyinen Razvan Macici maistatti meille tämän Suomessakin hyvin tunnetun talon vähän poikkeuksellisempia viinejä. Aloitimme Chenin Blanc-voittoisella kuohuviinillä, joka Razvanin mukaan kaipaa Methode Cap Classique-valmistusmenetelmää saadakseen hieman syvyyttä. Menetelmää hiotaan vielä pari vuotta ja sitten perästä kuuluu. Tällä hetkellä viiniin lisätään simppelisti hiilidioksidia ja se on tarkoitettu kuumaan kesään helpoksi virkistäjäksi.

Ravintolan lasivalikoima kaipaisi hieman uudistusta, jotta viinit pääsisivät paremmin esille, kuten kuvasta näkyy..mutta tästä huolimatta Nederburgin tammitettu Sauvignon Blanc, jonka valmistusmäärä on vain tuhannen litraa vuodessa, teki hyvän vaikutuksen.
Viini kypsyy 12 kuukautta hiivasakan kanssa ja tynnyreitä käännetään välillä täyteläisyyden aikaansaamiseksi. Mainiota. Hintaa tällä viinillä on paikan päällä parikymppiä, mutta Suomen markkinoille sitä ei pienen tuotantomäärän vuoksi riitä. Tammi tulee Ranskasta ja tynnyrit ovat uusia tai vuoden käytössä olleita, joten tuhteja aromeja riittää.

Nederburgin Shiraz- ja Pinotage-viineistä löytyi savuisen ja kypsän hedelmän tyypillisiä aromeja. Razvan vakuutti, että sitä kuuluisaa kärähtänyttä kumia, jota monen eteläafrikkalaisen viinin makumaailmasta löytyy, hänen viineissään ei ole. Hänen mukaansa se on käymisen häiriintymisen aikaansaama virhe, kun taas kysyttyäni samaa asiaa Fairview´n Charles Backilta, aromi syntyy liian raakana poimittujen rypäleiden vuoksi. Virhe kuin virhe, yhtä kaikki.

Illan mielenkiintoisin viini oli Sangiovesen, Barberan ja Nebbiolon sekoitus, jossa Sangiovesen osuus oli puolet. Viinissä oli lämpöä ja kypsää hedelmää, mutta myös napakkuutta - ihan hyvin olivat italialaiset lajikkeet löytäneet tiensä sopusoinnussa pulloon. Päätimme illallisen tyylikkääseen jalohomeisista rypäleistä valmistettuun late harvest-viiniin, jonka hyvän hapokkuuden ansiosta ei heti arvaisi, että sokeria on noin 200 grammaa litrassa.
Nyt, kun vielä saisimme näitä erikoisempia viinejä kotimaiseen valikoimaan, Suomen viides sija Nederburgin myyntitilastoissa ainakin pysyisi ennallaan tai hyppäisi portaan, pari ylöspäin.

Ei kommentteja: