24.4.2013

Murcian lämpimät viinialueet - II

Murcian viinialueista D.O. Jumilla on suurin ja meilläkin tunnetuin. Jumillassa viiniä tuotetaan noin 30.000 hehtaarilla ja viinitaloja on nelisenkymmentä. Jumillassa, kuten muillakin alueilla Yeclassa ja Bullasissa, lähes täysin luonnonmukainen viininviljely on kuuman ja kuivan ilmaston sekä hiekkaisen ja kivisen maaperän ansiosta helppoa. Homeet ja muut sienitaudit ovat melko vieraita ja ainoa varsinainen riesa alueilla on Lobesia Botrana - eurooppalainen viinikirva, jonka leviämistä estetään aiheuttamalla "seksuaalista sekaannusta" viinitarhoilla. Tällöin vastakkaisen sukupuolen feromonituoksua laitetaan pusseissa tai kapseleissa tarhoille, jolloin kirva kiinnittää huomionsa näihin keinotekoisiin flirttimenoihin ja lisääntyminen rajoittuu.
Muutoin tarhoilla käytetään yleensä ainoastaan rikkiä ja kuparia, teollisia kemikaaleja ei juuri tarvita.
Kuuman ilmaston vuoksi sokeria rypäleisiin kertyy kiitettävästi ja viineissä onkin helposti 15% alkoholia tai jopa sen yli. Robert Parker on myös tykästynyt näihin mielestään "erilaisiin ja vahvoihin" viineihin ja rankannut niitä 90 pisteen tietämille.
Kuumimmilla tasangoilla rypäleiden fysiologinen kypsyminen on välillä kovilla, eli kuoret, hedelmäliha ja siemenet eivät kypsy kuumuuden vuoksi tasaisesti ja viinien lopullista tasapainoa on hankala hakea.
Espanjan Monastrellin väri, alkoholipitoisuus ja rakenne eroaa ranskalaisesta Mourvèdresta, happoja jälkimmäisessä on 7g/l ja Murciassa yleensä 6g/l.
Hienon värinsä vuoksi Monastrellia on myös aikoinaan kuskattu rekkakaupalla Riojaan antamaan paikallisiin sekoituksiin tummuutta.
Parhaimmillaan Monastrell on kauniin, tumman purppuranpunainen ja aromeiltaan intensiivinen, täyteläinen sekä runsaan hedelmäinen. Yleensä viinit käytetään noin 25 asteen lämpötilassa lajikkeen hienon hedelmäisyyden säilyttämiseksi. Korkeaa alkoholipitoisuutta laadukkaissa viineissä tasapainottavat riittävä hapokkuus sekä eloisat tanniinit. Syrahin kanssa sekoitetusta viinistä näitä ominaisuuksia löytyy ainakin riittävästi, joskin mielestäni  Monastrell pärjää yksinäänkin ja on alkuperäisyydessään mahtava.

Ei kommentteja: