25.4.2013

Murcian ruokapöydässä - III

Murcia on ehdottomasti punaviinien valtakuntaa, mutta kyllä siellä ihan mainioita valkoviinejäkin on. Yleisimmät Macabeo ja Airén, sekä Moscatel, Chardonnay ja Sauvignon Blanc poimitaan melko aikaisin, jotta niihin saadaan raikkautta tällä kuumalla alueella. Näitä viinejä tarvitaan kesän lämmössä vaikkapa merenelävien parina, eivätkä alueen roséviinit nekään ole hullumpia. Parhaat Monastrell-rosét ovat runsaan hedelmäisiä ja todella kauniin purppuranpunaisia väriltään.Murcian perinteinen ruokakulttuuri sisältää runsaita tapaksia ja tuhtia maalaisruokaa. Tapaksissa mustekalaa syödään eri muodoissaan, leipästen päällä tarjotaan ensalada rusaa (venäläistä salaattia) anjovisten kera, pöytään kannetaan savustettuja tai keitettyjä katkarapuja, kuivattua tonnikalaa, kuivattua kalanmätiä, juustoja, verimakkaroita, kinkkua, chorizoa, täytettyjä pasteijoita ja niitä kuuluisia tomaatteja sekä härkäpapuja. Suolatut mantelit ja murskatut oliivit kuuluvat myös jokaiseen pöytään.

Parhaimillaan ruokailu tapahtuu suurella porukalla kovassa metelissä. Pitkässä pöydässä syödään mutkattomasti sormin tai omalla haarukalla eri lautasilta napsien ja pöytään kannetaan kaiken aikaa uusia herkkuja.

On hyvä muistaa tapaksia nauttiessa, että niiden jälkeen syödään sitten usein vielä vaikkapa migas-paistosta tai paellan tyyppistä riisiä äyriäisillä tai lihalla, usein paikallisella riistalla, kuten kaniinilla höystettynä.

Nälkä täällä ei jää missään kohtaa ja päivän tuhteihin ruokailuihin on hyvä varautua nauttimalla aamukahvin kanssa kepeästi viipale paahdettua maalaisleipää, johon on siipaistu päälle tuoretta tomaattimurskaa, oliiviöljyä ja valkosipulia.Espanjalaiset ovat tunnettuja myös makeista viineistään sekä rakkaudestaan jälkiruokiin, joiden parina makeat Monastrell-viinit sopivat kuin nenä päähän.

Makeita viinejä Murciassa valmistetaan joko väkevöimällä tai luonnollisesti. Mahdollisimman pitkän kypsymisajan jälkeen rypäleisiin on konsentroitunut paljon sokeria ja käyminen keskeytetään, kun alkoholia on 14-16%, jolloin viineihin jää runsaasti jäännössokeria.
Myös eisweinia, eli jäädytetyistä rypäleistä valmistettua viiniä maakunnasta löytyy, vaikka ei ihan heti uskoisi.

Ateria päätetään kahvilla, lyhyellä ja mustalla. Mahtavaa.

Ei kommentteja: