7.10.2012

Pieni sherrykoulu alkaa - tasting marraskuun lopussa!


Pieni sherrykoulu 1 – mistä kaikki alkaa

Foinikialaiset toivat viininviljelyn mukanaan Espanjan luoteisnurkkaan Cádiziin jo noin tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua. Sen jälkeen viljely on jatkunut eri hallitsevien kulttuurien keskuudessa keskeytyksettä, eikä perinteisiin voi olla törmäämättä tänäänkään Jerezin kellareissa, joissa paikoin jopa satoja vuosia vanhoissa tynnyreissä sherry kypsyy kaikessa rauhassa.




Sherryä on jo aikojen alusta tehty vientiä varten ja matkaa varten viini täyty stabiloida, joka on väkevöinnin alkuperäinen tarkoitus. Viiniin lisättiin hurjasti tislettä, jotta se kestäisi pitemmänkin taipaleen. Pikkuhiljaa huomattiin, että lisäämällä tislettä kevyemmällä kädellä, viini sai aivan uusia ulottuvuuksia ja kehittyi eri tavalla. Sittemmin kaikki sherryn valmistusvaiheet ovat kehittyneet ja väkevöinnillä säädellään enemmänkin viinin eri tyylejä ja kypsytyspotentiaalia.


 
Tämä kuuluisa Jerezin viini on monella tapaa kolmekasvoinen. Tyylejä on kolme – kuiva, makea ja sekoitettu sherry, virallisia valmistuskaupunkeja on kolme – Jerez de la Frontera, El Puerto de la Santa Maria ja Sanlúcar de Barrameda ja niin ikään sallittuja sherrylajikkeita on kolme – Palomino Fino, Pedro Ximenez sekä Moscatel. Jos ihan hiuksia lähdetään halkomaan, maaperiäkin on kolme, albariza, arenas ja barros. Helppoa kuin heinänteko – ei sentään, valmistusvaiheet ovat työläitä ja siksi ei voi kuin ihmetellä, miten viinien lopulliset myyntihinnat ovat niin edullisia.

Virallisesti sherryä saa valmistaa ainoastaan kolmen edellä mainitun kaupungin alueella. Sherryyn käytettävä perusviini saa tulla muiltakin Jerezin alueilta, mutta kypsytyksen täytyy tapahtua joko Jerez de la Fronterassa, El Puertossa tai Sanlúcarissa. Näistä kaupungeista tulevat pullot saavat sitten kylkeensä valmistusta valvovan elimen, Consejo Reguladorin leiman ja sarjanumeron. Consejo Regulador valvoo viinien viljelyä, valmistusta ja kypsytystä sekä tarjoaa neuvoja ja koulutusta halukkaille. www.sherry.org.


Ei kommentteja: