Pieni sherrykoulu 1 – mistä kaikki alkaa
Foinikialaiset toivat viininviljelyn mukanaan Espanjan
luoteisnurkkaan Cádiziin jo noin tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua. Sen
jälkeen viljely on jatkunut eri hallitsevien kulttuurien keskuudessa
keskeytyksettä, eikä perinteisiin voi olla törmäämättä tänäänkään Jerezin kellareissa,
joissa paikoin jopa satoja vuosia vanhoissa tynnyreissä sherry kypsyy kaikessa
rauhassa.
Sherryä on jo aikojen alusta tehty vientiä varten ja matkaa
varten viini täyty stabiloida, joka on väkevöinnin alkuperäinen tarkoitus. Viiniin
lisättiin hurjasti tislettä, jotta se kestäisi pitemmänkin taipaleen.
Pikkuhiljaa huomattiin, että lisäämällä tislettä kevyemmällä kädellä, viini sai
aivan uusia ulottuvuuksia ja kehittyi eri tavalla. Sittemmin kaikki sherryn valmistusvaiheet
ovat kehittyneet ja väkevöinnillä säädellään enemmänkin viinin eri tyylejä ja
kypsytyspotentiaalia.
Tämä kuuluisa Jerezin viini on monella tapaa kolmekasvoinen.
Tyylejä on kolme – kuiva, makea ja sekoitettu sherry, virallisia
valmistuskaupunkeja on kolme – Jerez de la Frontera, El Puerto de la Santa
Maria ja Sanlúcar de Barrameda ja niin ikään sallittuja sherrylajikkeita on
kolme – Palomino Fino, Pedro Ximenez sekä Moscatel. Jos ihan hiuksia lähdetään
halkomaan, maaperiäkin on kolme, albariza, arenas ja barros. Helppoa kuin
heinänteko – ei sentään, valmistusvaiheet ovat työläitä ja siksi ei voi kuin
ihmetellä, miten viinien lopulliset myyntihinnat ovat niin edullisia.
Virallisesti sherryä saa valmistaa ainoastaan kolmen edellä mainitun
kaupungin alueella. Sherryyn käytettävä perusviini saa tulla muiltakin Jerezin
alueilta, mutta kypsytyksen täytyy tapahtua joko Jerez de la Fronterassa, El
Puertossa tai Sanlúcarissa. Näistä kaupungeista tulevat pullot saavat sitten
kylkeensä valmistusta valvovan elimen, Consejo Reguladorin leiman ja
sarjanumeron. Consejo Regulador valvoo viinien viljelyä, valmistusta ja
kypsytystä sekä tarjoaa neuvoja ja koulutusta halukkaille. www.sherry.org.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti