Pieni sherrykoulu 3 – töissä tarhalla
Lähes koko Euroopan viinitarhat tuhonnut viinikirva
Phylloxera tuli Jereziin melko myöhään – ensimmäiset havainnot tästä riesasta
tehtiin 1894. Jerezissä päästiin hieman useita maita helpommalla, kun
vuosisadan vaihteen jälkeen jo tiedettiin, miten tuholaisesta selviydytään. 1920-luvulla
Jerezin köynnökset oli jo ympätty amerikkalaisiin juurakoihin, joista
Phylloxera ei pidä. Hiekkamailla arenas,
Phylloxera pysyy tänä päivänäkin melko hyvin kurissa, sillä se ei viihdy
myöskään hiekassa.
Töitä tarhalla tehdään pitkin vuotta. Sadonkorjuu tapahtuu
yleensä elokuussa ja sen jälkeen maaperä pääsee lepäilemään, sitä möyhitään sen
verran, että se saa happea ja ravinteita. Hehtaarilla Jerezissä kasvaa
3500-4000 köynnöstä ja maksimituotos hehtaarilta on 11.425 kg. Ennen sadekauden
alkua köynnösten väliin muokataan maahan pieniä altaita, ”aserpiado”, jotta
sadevesi ei pääse valtoimenaan valumaan ja viemään vähäisiäkin ravinteita sekä
maaperää mennessään. Espanjassa kun usein vettä tulee taivaan täydeltä, sitten
kun sitä tulee. Mikäli uusia köynnöksiä täytyy istuttaa, se tehdään
joulu-tammikuussa, jotta sateinen vuodenaika saadaan hyödynnettyä ja köynnös
pääsee hyvään kasvuvauhtiin. Samaan aikaan köynnösten pintajuuret leikataan
pois, jotta varsinainen juuristo osaa löytää tiensä kuivana aikana
mahdollisimman syvälle maahan vesivarastojen luokse.
Köynnösten leikkaaminen seuraavaa kasvukautta varten
aloitetaan tammikuussa, kun köynnös on saanut levätä sadonkorjuun jälkeen.
Mikäli köynnös leikataan liian aikaisin, sen seuraavan vuoden kehitys viivästyy
ja sama päinvastoin – mikäli se leikataan liian myöhään, sillä menevät rytmit
sekaisin ja köynnös alkaa pukata lehteä liian varhain. Köynnökset leikataan yleisimmin
Single Guyot-muotoon, jonka paikallinen versio on ”vara y pulgar”. Yhteen
pitkään oksaan jätetään 7-9 silmua, joista sitten kasvukaudella kehittyy saman
verran terttuja. Pikkutynkä, ”pulgar” kasvattaa tertut sitten kasvukautta
seuraavana vuonna ja ”vara” saa levätä. Köynnöksiä näkee myös Double
Guyot-muodossa (kaksi oksaa jätetty kasvamaan) ja Gobelet-muodossa, joka on pensasmallinen
köynnös, jota ei sidota. Köynnösten leikkaaminen on tarkkaa työtä,
leikkuuviilto täytyy tehdä siten, ettei köynnöksen mahla valu jätettävien
silmujen päälle. Mikäli lämpötila menisi yöaikaan liian kylmäksi, silmut
saattaisivat vahingoittua.
Kemikaaleja Jerezissä käytetään edelleen, mutta vähenevään
suuntaan ollaan menossa. Useilla tarhoilla pyritään myrkyttämään niin vähän,
kuin mahdollista. Koska Jerezissä ensimmäiset sateet saadaan vasta
loka-marraskuussa ja sade loppuu huhtikuussa, hometaudit ovat tarhoilla vähäinen
riesa. Caterpillar Poligrosis on eniten päänvaivaa aiheuttava hyönteinen ja
omat kortensa kantavat viljelijöiden päänvaivaksi linnut sekä muut herkkusuut,
joille rypäleet maistuvat kummasti.
Biodynaamista viljelyä Jerezissä ei juuri nähdä, sillä
biodynaamisten viinien valmistamiseksi koko ”solera”, eli useiden
tynnyrikerrosten muodostama viinien kypsytys- ja sekoitusjärjestelmä täytyisi
aloittaa alusta, tilanteesta nolla uusilla tynnyreillä. Vanhoissa tynnyreissä
on aina jäämiä edellisistä viineistä isoisien ajoilta ja uutta puuta ei viinin
haluta. Uuden puun voimakkaat aromit täytyy neutraloida käyttämällä niissä
ensin tisleeseen käytettävää, kolmannen rypälepuristuksen mehua. Lisäksi väkevöintiin käytettävä tisle tulisi
olla täysin biodynaamisesti valmistettua ja tällä hetkellä tuottajille ei ole
niin tarkkaa mistä se tulee, kunhan on tehty rypäleistä ja on laadukasta.
Keväällä maaperälle näytetään taas kuokkaa tai auraa, jotta
se saa ilmaa ja kosteutta sisäänsä alkavaa kasvukautta varten. Samaan aikaan
lisätään typpeä. Toukokuussa ylimääräiset kasvustot leikataan pois ja oksat
sidotaan vaijereihin.
Kastelua Jerezissä ei käytetä, uusia tarhoja lukuun
ottamatta tai kriisitapauksissa, jos vettä tulee taivaalta vähemmän kuin 300
mm. Normaali sademäärä on kuitenkin 620 mm vuodessa ja sillä pärjätään
varsinkin kosteutta sitovan albariza-maaperän ansiosta ja hiekkamailta löytyy
savea, joka niin ikään sitoo vettä. Hyvä
niin, sillä vaikka Consejo Regulador antaisikin poikkeusluvan kasteluun, vettä
ei tällä kuumalla ja kuivalla alueella ole muutenkaan riittävästi.
Sato korjataan kuumuuden vuoksi usein öisin koneilla ja
jatketaan päivällä käsin, jotta tuotantoon saadaan myös kokonaisia terttuja. Myös
vanhat tarhat täytyy poimia käsin. Terttujen rangat toimivat hyvinä
suodattimina säiliöiden pohjalla, kun mehua valutetaan rypäleistä.
Konepoiminnassa talteen saadaan ainoastaan irtonaiset rypäleet ja rangat jäävät
köynnöksiin. Koneelliseen poimintaan siirrytään yhä enemmän, sillä väkeä on
vaikea saada tarhoille töihin. Monen tuottajan tavoin tämän vahvistaa myös
Grupo Estevezin pääviinitekijä, Enrique, joka kertoo heidän poimivan nyt
koneilla 65 %, kun vuonna 2003 kaikki poimittiin vielä käsin. Grupo Estevezillä ei olla huomattu eroa käsi-
ja konepoiminnan lopputuloksen välillä. Lämpötilakontrolloituun tankkiin menee
50.-80.000 litraa mehua, jossa osassa on rankojen puristuksesta hieman
tanniineja ja suurin osa on vapaasti valunutta, puristamatonta mehua, jossa ei
tanniineista ole jälkeäkään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti