Pieni sherrykoulu 5 – elämä solerassa
Sadonkorjuun jälkeen tammikuussa väkevöity nuori viini, añada,
siirretään tynnyreihin. Tällöin tehdään vielä varmistusvalinta sherrytyylin
suhteen. Hyvä fino siirtyy fino-soleraan, mutta jos siitä on tässä vaiheessa
hiiva kuollut, siihen lisätään alkoholia (17 %: iin) ja se pääsee oloroso-soleraan.
Mikäli viinistä löytyy kuitenkin vielä finon hienostuneisuutta, se väkevöidään
(17 %) ja päätyy palo cortadoksi.
Viini voi myös aloittaa kypsymisensä finona ja hiivan myöhemmin kuoltua se kypsyy
hapen kanssa ja siitä syntyy amontilladoa. Makeat viinityylit kuivatuista Pedro
Ximenez- tai Moscatel-lajikkeista kypsyvät kosketuksissa hapen kanssa omissa
soleroissaan.
Viinitynnyrit muodostavat riveittäin ja kerroksittain solera-järjestelmän,
jonka ylimmästä kerroksesta löytyy kypsytysjärjestelmän nuorin viini ja
alimmasta, solerasta, vanhin. Kypsytystynnyrit ovat käytettyjä ja amerikkalaisesta
tammesta valmistettuja. Valmis tynnyri paahdetaan voimakkaasti sisäpinnoilta,
jonka jälkeen niissä säilytetään perusviiniä 4-10 vuotta oloroson ja 12-15
vuotta finon kypsytystä varten, jotta tammen aromit eivät tartu kypsytettäviin
viineihin. Ne saavat pintaansa mustan mattavärin, jotta mahdolliset vuotokohdat
huomataan ja vuosien varrella tynnyreitä korjaillaan tarvittaessa. Käytössä
tynnyrit ovat sitten jopa kolmesataa vuotta, joten huolellinen alkutyö on
elintärkeää.
Tynnyrit vetävät 600 litraa, mutta ne täytetään vain 500
litralla viiniä. Kerroksia solerassa on yleensä 4 tai 5 ja kellareissa voi olla
kypsymässä tuhansia tai kymmeniä tuhansia tynnyreitä kerrallaan. Eri kerroksia
kutsutaan criaderoiksi ja alimpana on solera, josta kypsä viini pullotetaan.
Fino kypsyy minimissään kolme vuotta, mutta parhaimmat viinit viettävät vuosia
tai vuosikymmeniä tynnyreissä. Vuosittain tynnyristä haihtuu 3-4 % viinistä,
jota paikalliset kutsuvan paholaisen osuudeksi. Suurin osa tästä on vettä,
joten viini konsentroituu ja vuosien mittaan alkoholipitoisuus nousee.
Kun valmista viiniä poistetaan solerasta pullotettavaksi
yleensä pari kertaa vuodessa, sitä otetaan noin kolmannes. Tämä vaje täytetään
soleran yläpuolella olevasta tynnyristä (1. criadera) ja vastaavasti sen vaje
seuraavasta (2. criadera) ja niin edelleen. Siten pullotettava viini ja
jokaisessa tynnyrissä oleva viini on sekoitus useiden vuosikertojen viineistä
ja tyyli säilyy samanlaisena vuodesta toiseen. Tänä päivänä viinin siirto
tapahtuu kätevästi letkuilla, mutta ennen muinoin viiniä lapottiin kannuun ja
kaadettiin seuraavaan tynnyriin suuren metallisuppilon avulla.
Viinit kypsyvät kaikessa rauhassa tynnyreissään bodegoissa,
joiden korkeiden tilojen ansiosta saadaan aikaiseksi hyvä ilmankierto ja
kosteus pidetään tasaisena hiekkapohjaisten lattioiden ja usein nykyisin sprinklereiden
avustuksella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti