18.10.2012

VIKING LINELLA FOOD & DESIGN-MENU 1.11.-16.12.

Helsingin World Design Capital 2012-vuoteen on osallistunut myös Viking Line järjestämällä laivojen sisäisen food & design-kisan. Sen haastavia tuotoksia pääsimme tänään esimaistamaan ja niiden perusteella ei voi kuin lämpimästi suositella kivaa pikku risteilyä, ihan vaan vaikka ruokailumielessä.

Kilpailussa oli joukkueiden tehtävänä luoda menu, jonka kaikissa osioissa näkyy suomalainen design, niin kattauksessa kuin ruokavalinnoissakin. Raaka-aineiksi oli toivottavaa kelpuuttaa kotimaisia kausituotteita ja juomasuosituksetkin saivat sivuta jotenkin kotimaata.
Joukkueita oli kaikkiaan seitsemän ja haastavassa kisassa oli vaativa tuomaristokin: Marita Joutjärvi MAKU-lehdestä, Tomi Björck Farangista, Gaijinista ja ties vaikka mistä;), Heikki Antolainen ELO-säätiöstä sekä Viking Linelta Karolina Klockars, Bodil Ståhl ja Bengt Mattsson. Projekti toteutettiin yhteistyössä Arabia-Iittalan kanssa, kuten kuvasta näkyy.

Ideana oli motivoida henkilöstöä luovuuteen ja uusien ajatusten rohkeisiin esilletuomisiin. Kohderyhmäksi oli valittu 25+-vuotiaat naiset, mikä sai M/S Mariellan voittajatiimin mukaan heidät valitsemaan linjakseen tehdä arkisista raaka-aineista astetta hienompia. Ja näkyihän se lautasilla - haukea kolmeen tapaan, paistettua lampaankääpää, sylttyä, kukonpoikaa, paistettua ohraa, maa-artisokkaa, suppilovahveroita, porkkanakakkua ja kaikki todella hyvää! Motivoinnin onnistumisesta kertoo myös se, että Barcelonan-palkintomatkan sijasta porukka halusi Pariisiin Cordon Bleu-kouluun seuraavaa teemaa harjoittelemaan.

Paistetun lampaankäävän (maisteluannos yllä) pariksi oli valittu suomalaisen Heikki Peräsen viiniä Toscanasta, La Misse di Candialle Chianti Classico 2009, joka toimi hyvin myös muiden alkuruokien, kuten lohipastramin, poron ja maa-artisokan kanssa. Niille valittu varsinainen kumppani oli Julicherin ja sen suomalaisen viinintekijän, Outi Jakovirran Riesling 2009 Martinborough´sta, Uudesta-Seelannista.
Saman talon Sauvignon Blanc 2010 kyyditti haukea kolmella tapaa: kylmäsavustettuna, kinkkuun käärittynä ja wallenbergina. Blue Kongo-perunan värimaailma ei oikein rimmannut harmaiden kivilautasten kanssa, mutta maku oli mainio.
Kimmo Nikon kasvattamista Kukonharjan kukonpojista Viskilän tilalta oli tehty huippuannos, jonka kanssa jälleen Julicherin tilan Pinot Noir sopi kuin nenä päähän!
Nikko kasvattaa onnellisia kukonpoikiaan Ross-rodusta ihmeteltyään aikansa, miksei Suomesta saa kunnon kukkoa. Kasvatus on luomumaista, kukot saavat olla väljästi ulkona toukokuusta lokakuuhun ja sen jälkeen niitä ei kuulemma huvita mennä ulos (ketäpä huvittaa?). Kaikki tarpeet tulevat läheltä, 80 kilometrin säteeltä. Luomun Nikko ei usko itsessään tuovan takeita makuun, vaan laadun, johon läheltä tuotetuissa tavaroissa on helppo luottaa.

Aterian varsinkin tarjoilijoille haastavat kivilautaset oli tehty vuolukivestä ja laivan näkkileivän kanssa tarjottu voi oli myös hauskasti sipaistu kylmälle basaltti-kivelle, joka sitoo sekä kylmää että kuumaa pitkään.
Jälkiruoasta löytyi porkkanakakkua, valkosuklaata ja Ålvados-sorbettia! Ja kun suomalaisista viiniyhteyksistä puhutaan, ei voi olla ohittamatta Juha Berglundin Carsin-viinitilaa Bordeaux´ssa. Sieltä tulikin makea ja täydellinen pari tähän melko raikkaaseen aterian päätökseen - Château Carsin "Cadillac" 2007.


Ei kommentteja: