8.8.2011

SÄHKÖINEN SOMMELIER KEHITTEILLÄ

Maistajan tehtäviä espanjalaisen kuohuviinin valmistuksessa on syrjäyttämässä kehitteillä oleva sähköinen “kieli”, joka kykenee erottamaan cavan eri tyylit. Aikaisemmin homman hoitivat koulutetut sommelierit, jotka eivät kuitenkaan ole järin huolissaan työnsä menettämisestä. Uusi keksintö ei tule tutkijoidenkaan mielestä erottamaan viineistä sellaisia nyansseja, kuin mihin sommelierin ammattitaidolla kyetään.
Barcelonan yliopiston kehittämä laite on varsinaisesti kehitetty havaitsemaan viinien virheitä. Se myös tunnistaa tarkasti käytetyn sokerimäärän kuohuviinin valmistuksessa, jonka perusteella viinin lopullinen luokitus voidaan tehdä.
Jossain määrin ammattimaistajien työ on kuitenkin uhattuna, sillä vaikka ravintoloissa jatkossakin hommia riittää, tulevat onnistuessaan elektroniset maistajat korvaamaan ihmisen juoma- ja ruokateollisuudessa.

Ei kommentteja: