30.8.2011

30.8. BORDEAUX´N NOUSU AASIASTA

Talouskriisi on koetellut myös maailman arvoviinialueita ja kaikkien kynnelle kykenevien katseet ovat olleet tiukasti Aasiassa, erityisesti Kiinassa. Aasia näyttää koituvan ennustusten mukaan ainakin Bordeaux´n pelastukseksi, sillä sieltä odotetaan huomattavaa taloudellisen kannattavuuden nousua viiden lähivuoden aikana. Bordeaux´n tuottajien yhdistyksen, CIVB:n mukaan vuosittaisen liikevaihdon arvioidaan nousevan 3,4 miljardista 4,6 miljardiin euroon. Tämä tarkoittaisi arvoviinien tuotantoon 600.000 hehtolitran nousua.
Kokonaistuotanto Ranskassa on tänä vuonna lievässä laskussa, 1,3 %, mikä johtuu osin EU:n tukemasta köynnösten ylösveto-ohjelmasta. Maailman viinintuottajien ykkössijasta (17%) Ranska taistelee vuosittain Italian kanssa ja ykkösen tai kakkosen paikkaa on vaihdeltu tiiviisti.
Kiinassa toimii viiniin erikoistunut Dinghong-rahasto, jonka varoja tullaan sijoittamaan Bordeaux´n ja Burgundin satoihin 150 miljoonan dollarin edestä ja erityisen kiinnostuneita ollaan edelleen viinien huippupäästä.  Dinghong on tähän saakka investoinut kotimaisiin viinintuottajiin, mutta nyt on haettu lupaa sijoittaa Bordeaux´n viineihin, sillä kiinalaisten status-nälkä ei hevillä lähde. Rahastoon pääsee mukaan 150.000 dollarin minimisijoituksella ja varat ovat kiinni vähintään viisi vuotta, jonka kuluessa rahastonhoitajat sijoittavat sekä en primeur-, että kypsiin viineihin. Vuosituotoksi rahasto lupaa 15% sijoitetulle pääomalle. Ainutlaatuinen rahasto ei Aasiassa kuitenkaan enää ole, sillä Shanghaissa on jo aiemmin tänä vuonna perustettu virallinen viinipörssi, jonka välityksellä sijoittajat ja tuottajat löytävät toisensa.

Ei kommentteja: