23.8.2011

Domaine Tempier maistelu

Domaine Tempier on yksi Bandolin tunnetuimmista tiloista. Tilan historia ulottuu aina vuoteen 1834, tämä on tosin nuorta, kun alueella on viljelty rypäleitä jo 600 eaa. Harvinaista sitä vastoin on, että tila on yhä saman suvun hallussa, nimi on avioliittojen kautta muuttunut Tempieristä Peyraudiksi. 
Mutta mitä nämä viinit sitten ovat? Mourvedre on päälajikkeena. Muita mukana olevia lajikkeita ovat Grenache, Cinsault ja Carignan, siis tyypillisiä Provencen lajikkeita. Merkille pantavana viineissä on korkea Mourvedren osuus ( 50-90%). Valmistuksessa pyritään mahdollisimman niukkaan puuttumiseen, eli annetaan luonnon hoitaa homma. 
Domaine Tempier: Cuvée Classique -07 
Tumma, kiinteä kirsikka, granaattiomenaa. Runsaat hapot ja tanniinit. Kiinteä, klassinen ”vanhan tyylin” punaviini.                                

Domaine Tempier: Bandol La Migoua -07 
Runsas, kirsikkaa, mustikkaa. Maussa tummia marjoja, mausteisuutta, salmiakkia. Runsaasti tanniineja.                              
Domaine Tempier: Bandol La Tourtine -07 
Leveämpi kuin edelliset, mustikkaa, mausteita, savua. Maussa edellisten lisäksi, vihreyttä.  Lihaisa.
Domaine Tempier: Bandol Cabassaou -07 
Vielä sulkeutunut. Kiinteää punaista marjaisuutta. Tiukkuutta tanniineissa. Lämmittävä.
Domaine Tempier: Bandol La Migoua -05 
Tummia kirsikoita, herukkaa, savua. Marjat hieman enemmän esillä kuin aikaisemmissa 
Domaine Tempier Bandol Cuvée Spéciale Cabassaou 1993 
Kiinteää punaista kirsikkaa, maustepippuria. Tanniininen, kiinteä punainen marja, hapot korostuvat lopussa. Ei ikinä arvaisi viinin olevan näin iäkäs.
Torbreck Vintners: The Pict -06 - Australia, Barossa Valley
Runsas, mustikkainen, tupakkaa tuoksussa. Runsaan hilloinen, makean oloinen kypsä mustikka. 
Teusner: The Astral Series Moppa Mataro -06 - Australia, Barossa valley
Mustikkahilloa, iso. Runsaan marjainen.
  
Bodegas  y Vinedos El Seque: El Seque -06 , Espnaja, Alicante
Kiinteää punaista marjaa, mausteita, pikeä. Uuden maailman oloinen avoin marjaisuus maussa.

Bodegas El Nido: Clio -06    - Espanja - Jumila
Mustikkaa, kaakaojauhetta. Hilloa, mustikkaa, tanniineja. Paljon aromeja tammesta.
Ch. de Beaucastel: Hommage A Jacques Perrin -00 - Ranska, Chateuneuf-du-Pape
Mausteita, kaakaota, kehittynyt = lantaisuutta. Maussa mausteita, hieman imelää marjaa, kehittyneisyyttä.
Kyllä Tempierit vakuuttivat klassisuudellaan. Hinnat uusille vuosikerroille liikkuvat 40€ ( Cuvee Classique) - 100€ (Cabassaou) välillä. Tanniineista huolimatta olivat lähestyttävissä jo nyt, mutta mitään kiirettä näillä viineillä ei ole!
JK

Ei kommentteja: