14.6.2011

SAKSAN VUOSIKERTA 2010


Saksassa sääolot olivat viime vuonna erikoiset ja niin tulee viinistäkin omanlaatuistaan, konsentroitunutta ja korkeahappoista, josta löytyy ikääntymispotentiaalia. Monet tuottajat, kuten Fritz Haag ja Hanno Zilliken toteavat, etteivät ole nähneet viime vuoden kaltaista kasvukautta vuosikymmeniin jos koskaan.
Satomäärät olivat alhaiset ja rypäleisiin tuli tavaraa niin paljon, että vuosikertaa voisi verrata vuoteen 1985, viime vuoden vetäessä silti näistä kahdesta pidemmän korren.
Kukinnan aikaan oli viileää ja kasvukauden lopussa jälleen oli kosteaa. Lisäksi paikoin saatiin jopa raekuuroja, jotka pienentävät satoa todennäköisesti vielä tänäkin vuonna niiden rajuudesta riippuen. Sato oli lopuksi 25-50% edellistä vuotta 2009 pienempi. Rheingaun tuottaja August Kesseler myönsi viineistä tulevan jotain olevan kamalan ja jännittävän väliltä. Erityisesti saa hanskat lyödä tiskiin sateen vuoksi Pinot Noirin kohdalla, jolla ei ole Saksassa mitään menestymisen mahdollisuutta kosteiden sääolojen vallitessa.
Kuten monessa hankalista sääoloista kärsineessä viinimaassa, tuottajat ovat julkisesti kuitenkin ”optimistisia” ja viineistä tulee ”haastavia”. Myytävähän ne kuitenkin on ja harva haluaa myöntää, että pieleen menisi. Riesling menestyi parhaiten ja erityisesti spätleset, sillä pitempi kypsyminen hieman auttoi asiaa.
Pientä satoa ei useimpien tuottajien mielestä kuitenkaan tulla siirtämään hintoihin, vaan ne tulevat olemaan vuoden 2009 tasoa, mikä on viisas päätös, mikäli laadussa ei päästä taivaisiin.


Ei kommentteja: