13.6.2011

MARLBOROUGH PAISUU



Uuden-Seelannin pinot noirit ja ultraraikkaat sauvignon blancit ovat olleet pitkään huipulla ja suosion kasvaessa on paikoin laatukin hieman kärsinyt, kun kaikki on tuntunut menevän kaupaksi.
No, ajat muuttuvat ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että laatuun on panostettava, jotta maan maine hyvänä viinintuottajana pysyy yllä.
Hyvä esimerkki oli viininsä Suomessa torstaina maistattanut Black Cottagen omistaja ja viinintekijä David Clouston. Hän totesi suosikkialueen Marlborough´n kasvavan vaarallisen nopeasti ja useiden tuottajien tulleen vauhtisokeaksi parhaimpina vuosina. Tankkeihin on lyöty laadusta riippuen kaikki, mitä köynnöksistä on irti saatu. Tämän vuoden sadonkorjuuta David pitääkin malliesimerkkinä uudesta meiningistä. Sateisen kasvukauden jälkeen rypäleet olivat paisuneet valtaviksi ja he surutta heittivät osan rypäleistä maahan aikaansaadakseen konsentroituneempaa viiniä. 
Oppejaan mm. Korsikalta ja Campo de Borjasta, Kalifornian Napan sekä Chilen kautta hakenut David totesi, että heidän olisi vietävä eteenpäin sitä, mitä Jackson Estate ja Cloydy Bay ainanaan aloittivat. Davidin haluaa, että hänen kaltaisensa nuoret viinintekijät nostavat laadun taas ykköseksi, määrän edelle.
Toki laatuun panostamisen tekee helpommaksi tänä päivänä myös se fakta, että markkinat ovat täynnä viiniä, eli enempää ei kannata tuottaa.
Black Cottage käsittää 25 hehtaaria ja tuottaa 25-30.000 laatikkoa vuodessa. Valkoviinit käytetään kaupallisilla hiivoilla pitkään ja todella viileässä lämpötilassa, jonka jälkeen viinit saavat kypsyä hiivasakan kanssa puoli vuotta. Erityisesti Davidin sauvignon blancit ovat saaneet kiitosta markkinoilla. Itse tuli annettua erityistä plussaa, kun lasiin kaadettiin 2010 Pinot Noir Marlborough sekä 2009 Pinot Noir Central Otago. Viineistä löytyi hedelmää, mineraalia ja sopivaa mausteisuutta, mutta ennen kaikkea aivan mieletön tasapaino, erityisesti Central Otagon pinot´sta. Nämä poimitaan käsin, käytetään villihiivoilla ja käymisen aikana viinejä sekoitetaan runsaasti paremman ekstraktion aikaansaamiseksi kuorista. Käymisen jälkeen kuoret poistetaan, jotta jäljelle jää runsas hedelmäisyys, joka tuntuikin jatkuvan äärettömyyksiin. Viinit laitetaan kypsymään vanhoihin tammitynnyreihin, joissa ne saavat kerätä arominsa yhteen 10 kuukauden aikana.
Upeita viinejä paikallisen ruoan kanssa, kuuluu myös Davidin tavoitteisiin. 4 miljoonaan asukkaan ja 19 miljoonan lampaan saarilla lihaa ja makkaraa syödään runsaasti. Viinien mausteisuus ja reilu punainen marjaisuus istuu takuulla näiden ruokien kanssa kuin nenä päähän. Alkoholipitoisuudet pidetään myös kurissa, hieman alle 13 prosentissa, jolloin viineissä säilyy elegantti ote.
Black Cottagen Sauvignon Blanc 2010 löytyy Alkon tilausvalikoimasta 13 euron hintaan ja Pinot Noir 2010 17 eurolla. Ravintoloista löytyvät myös Central Otago Pinot Noir 2009 sekä Pinot Gris 2010. Kaikkia tietty toivotaan saatavan Alkon hyllyille..www.blackcottagewines.co.nz

Ei kommentteja: