3.6.2011

CHILEN JA ARGENTIINAN 2011 SATONÄKYMÄTViileä sää kasvukauden aikana on aiheuttanut harmaita hiuksia Etelä-Amerikan viininviljelijöille. Yleisesti todetaan, että satomäärät ovat pienempiä, hapokkuus ja konsentraatio parempaa ja rypäleet on saatu sateista ja viileydestä huolimatta kypsymään. Onkohan sitten aivan näin, että viinit olisivat vaikeuksista huolimatta huipputavaraa, jää nähtäväksi.
Argentiinassa on ollut todella viileää ja jopa hallaa sekä hyvin sateista. Mendozassa on koettu kasvukauden aikana kaikkea rakeiden, kuivuuden ja kovien sateiden väliltä. Rypäleet ovat kypsyneet hitaasti, mutta ne on saatu tuottajien mukaan kypsiksi ja odotettavissa on elegantteja viinejä, joissa on normaalia enemmän hapokkuutta. Viileässä kasvukaudessa on se hyvä puoli, etteivät alkoholipitoisuudet ole karanneet käsistä.
Chilessä on niin ikään eletty jännityksessä, mitä outo kasvukausi tuo tullessaan. Maanjäristys tuhosi viinivarastoja ja nyt on taas tulossa ilmaston vuoksi vähemmän viiniä kuin normaalisti. Viileän sään vuoksi rypäleet ovat kehittyneet epätasaisesti ja niiden kypsäksi saamista on odotettu kuin kuuta taivaalta. Alkoholipitoisuudet ovat myös Chilessä pysyneet aisoissa ja useat tuottajat kehuvat viineistään tulevan raikkaita sekä aromikkaita.
Kummaa taikomista. Näissä maissa on yleensä saatu nauttia tasaisesta laadusta, mutta tänä vuonna se on arvatenkin ainakin erilaista, kuin mihin ollaan totuttu. Hintojen korotuspaineita normaalia pienemmät sadot sekä huonon sään aiheuttamat lisätyöt ainakin aiheuttavat. Täytyy siis toivoa, että rahalle on tulossa vastinetta.

Ei kommentteja: