28.12.2010

Punainen Uusi-SeelantiOnko Uudessa-Seelannissa muuta kuin ultra-raikkaita sauvignon blanceja? No toki on, vaikka painotus onkin valkoisissa rypäleissä.
Tilastollisesti punaisia rypäleitä on 10% tuotannosta, josta osa menee kuohuvien viinien tuotantoon. Varsinaiset punaiset lajikkeet ovatkin sitten kovin sekalainen joukko. Löytyy Bordeaux-lajikkeet, Pinot Noir, Sangiovese, Syrah, Pinotage jne, mutta millaisia nämä sitten ovat?
Joitain vuosia sitten viinilehdissä kirjoitettiin kovasti Merlot´n tulemisesta, jonka jälkeen Pinot Noir saavutti suuren suosion. Viime vuonna hehkutettiin vuorostaanSyrah´n potentiaalia. 
Nyt kuuma sana tuntuu olevan Gimblett Gravels, yksittäinen terroir. Siltä pitäisi tulla laadukkaita ja kiinnostavia viinejä, joissa kerrotaan kasvupaikan korostuvan. Se onkin jo ihan uutta uudessa maailmassa. Aikaisemmin on puhuttu enemmänkin tuottajasta ja hänen taidoistaan tehdä viiniä, viiniteollisuudesta, jossa kasvupaikan korostuminen ei ole ollut pääroolissa.
Ongelmana taitaa olla näiden eri ”trendien ja muotijuttujen” nopea vaihtuminen. Tarhat eivät ole pysyneet helpolla kyydissä. Suuntaus Uudessa-Seelannissa on kohti viileämpiä kasvupaikkoja ja uusia tarhoja. Tämä vaatii taas aikaa, jotta köynnökset pääsevät näyttämään todelliset kykynsä ja sama pätee viinintekijään.
Pienen otoksen perusteella sanoisin nautittavuuden olevan PN:ssä. Ei Syrah´ssa mitään vikaa ollut, mutta ei siitä mitään erityisesti uusiseelantilaista löytynyt. Viini olisi hyvin voinut tulla Ausralian viileämmiltä tarhoilta.. Bordeaux- pohjaiset viinit olivat tyylikkäitä, jopa ikääntymiskykyisiä. Mutta kyllä ne varsinaiset helmet löytyivät PN-osastolta. Johtuuko tämä ilmastosta, taidosta vai kokemuksesta vai kaikkien sopivasta suhteesta, jää syventymisen ja seuraavien maisteluiden johtopäätösten varaan.
Kokonaisuutena viinit olivat hyviä, eivät liian voimakkaita ruoalle. Valitettavasti saatavuus Suomessa on kovin heikko.
Päätelmät perustuvat näihin viineihin:
2009 Elephant Hill Cabernet Franc (Hawkes Bay)
2007 Te Mata Estate Coleraine (Hawkes Bay)
2006 Craggy Range Syrah Gimblett Gravels Vineyard Block 14 (Hawkes Bay)
2008 Man O' War Vineyards Ltd Syrah (Waiheke Island)
2007 Te Mata Estate Syrah Bullnose (Hawkes Bay)
2007 Tinpot Hut Syrah (Hawkes Bay) 
2008 Felton Road Pinot Noir (Central Otago)  
2007 Mt. Difficulty Pinot Noir (Central Otago)

Ei kommentteja: