25.1.2012

PALSTAVIINEJÄ RIOJASTA

25.1. PALSTAVIINEJÄ RIOJASTA
Rioja tekee kaikkensa päästäkseen takaisin viinimaailman kärkiporukkaan. Alueellisuutta sekä maaperän tärkeyttä halutaan nostaa täälläkin korokkeelle. Alueen tuottajat pyrkivät saamaan markkinoille lisää palstaviinejä, jotta terroir-ajattelu Riojassakin saisi parempaa tunnustusta.
Robert Parkerin joku vuosi sitten palstaviineille antamat huippupisteet eivät tällä hetkellä Espanjassa paljon paina. Maassa kohistaan viinitaloilta kerätyistä rahoista ja jututettuani joitakin kuuluisia tuottajia, asian uskotaan olevan pitkään vaiettu totuus. Summat ovat lehtitietojen mukaan 20.000- 40.000 euron luokkaa viinitaloa kohden, eli aivan pikkusummista ei ole kyse. Myös Master of Wine-instituutti on ilmoittanut käynnistäneensä omat tutkimuksensa asian tiimoilta, sillä varojen keräämisestä epäilty Pancho Campo on instituutin jäsen.
Joka tapauksessa palstaviineille yritetään saada huomiota maailmalla ja asiaa auttaa takuulla Prioratosta kotiseudulleen palannut viiniguru Alvaro Palacios. Palacios uskoo alueellisuuden tärkeyteen ja toivoo, että Riojan eri alueiden ominaisuuksia korostettaisiin samoin kuin Bordeaux´ssa. Alvaro Palacioksen sadan hehtaarin perhetila sijaitsee Alfaron kylässä ja hän on mm. vuosittain kasvattanut vanhoista köynnöksistä valmistetun Garnachan määrää. Muutaman vuoden kuluttua on odotettavissa single vineyard-Garnacha Valmiran tarhalta, jota jäämme innolla odottamaan. Tuotantomäärät ovat valitettavasti kovin pieniä ja suurin osa viineistä jää kotimaan kulutukseen.
Tuottajat haluaisivat myös mainita etiketissä yksittäisen kylän nimen Ranskan tyyliin, mutta ainakin toistaiseksi paikallinen viininvalmistusta valvova elin, Consejo Regulador, pistää kapuloita rattaisiin.

Ei kommentteja: