30.1.2012

CHILEN SERTIFIKAATIT

30.1. CHILESSÄ JAETTIIN SERTIFIKAATTEJA
Kestävän kehityksen projekti Chilen viininvalmistuksessa alkaa päästä kunnolla vauhtiin, kun 14 tilaa on saanut virallisen sertifikaatin Wines of Chilen 2020-projektissa. Projekti tähtää Chilen olevan uuden maailman ykköstuottaja laadun, kestävän kehityksen ja viinien monipuolisuuden suhteen vuoteen 2020 mennessä. ”Certified Sustainable Wine of Chile”- leimaa saavat etiketeissään ja markkinoinnissaan käyttää Anakena, Arboleda, Caliterra, Casa Silva, Cremaschi Furlotti, Emiliana, Errázuriz, Montes, MontGras, Stanta Cruz, Santa Ema, Santa Rita, Ventisquero ja Vía Wines.
Viininviljelyn kohdalla Chilessä päästäänkin melko helpolla ekologisesti ajatellen, sillä maan viljelyolosuhteet ovat maailman parhaiden joukossa. Näiden sertifikaattien merkityksestä on oltu montaa mieltä, sillä suurimmalla osalla kuluttajista ei ole aavistustakaan, mitä ne oikeasti tarkoittavat. Chilestä haetaan edelleen kovista markkinointiyrityksistä huolimatta eniten viinejä, joissa hyvä laatu kohtaa edullisen hinnan kanssa.
Viiniä viljellään Chilessä noin 120.000 hehtaarilla, Carmeneren laatua on saatu hilattua paremmaksi ja uusia istutuksia tehdään varsinkin viileille alueille. Maan hinta on sitä kautta nousussa ja rypäleistäkin saa hyvän menekin takia rahaa varsin mainiosti.
Chilen tuottajat eivät silti aio luovuttaa yrityksissään saada korkealaatuisempia ja kalliimpia viinejä maailmanmarkkinoille. MOVI ”Movement of Independent Vintners” on 19 pienen tuottajan perustama yhdistys, joka markkinoi yhdessä laatuviinejään, joiden tuotanto on noin 40.000 laatikkoa vuodessa.                2/3 menee jo vientiin ja koko Chilen tuotannosta 70 %, josta 40 % on bulkkiviiniä. Kolme yritystä, Concha y Toro, Santa Rita ja San Pedro tuottavat 84 % koko maan viineistä ja yhdessä Santa Carolinan kanssa kattavat kaikesta viedystä viinistä noin puolet. MOVIn viinien hinnat liikkuvat 90 taalan kieppeillä laatikolta (FOB), kun keskihinta muille viineille on 28 dollaria per laatikko.

Ei kommentteja: