26.9.2011

Pullon juttu - Outi Jakovirran huippupinot!


26.9. PULLON JUTTU - OUTI JAKOVIRRAN HUIPPUPINOT
Uuteen-Seelantiin pesiytynyt viinintekijälahjakkuus Outi Jakovirta on tehnyt Julicherin viinitilalla loistavaa työtä. 2009 Julicher Pinot Noir Martinborough´sta löi vertailussamme mennen tullen mm. Cloudy Bayn sekä Loiren verrokkeja.
Hollantilainen Julicher osti tilan vuonna 1996 ja Outi liittyi remmiin 2005. Tarhoja on 20 hehtaaria, joista 16 on istutettu enimmäkseen Pinot Noirilla. Tilalla tehdään jonkin verran myös Sauvignon Blanc´ia, Rieslingiä ja Chardonnayta. Rieslingiä on Uudessa-Seelannissa vaikea saada kaupaksi, sillä paikallisten mielestä se on aromeiltaan hieman vieras. Maan Sauvignon Blanc on täyttänyt markkinat, joten muille lajikkeille löytyy kysyntää. Vaikka Pinot on loistava, uusia lajikkeita tekisi mieli istuttaa Julicherillakin ja Ode haaveilee vaikkapa Sangiovesen tai Zweigeltin kasvattamisesta niiden ilmastoon istuvuuden ansiosta.
Omaa pinot noiriaan Ode kuvailee seksikkäämmäksi ja feminiinisemmäksi kuin Central Otagon pinoita. Vuoden 2009 kasvukausi oli lämmin ja pitkä, päivälämpötilat 30, ja yöllä 15 astetta antoivat viiniin loistavan rakenteen, runsaan hedelmäisyyden ja aavistuksen hienoa mausteisuutta.
Pinot syntyy tarhalla, jolla kasvaa tarinan mukaan osa Romanée-Contilta varastettuja ja loput Dijon 667 ja 777-klooneja, 3500 köynnöksen hehtaaritiheydessä. Hallaa varten tarvitaan tuulikoneita liikuttamaan ilmaa erityisesti lokakuussa, jolloin silmut ovat puhkeamassa. Toinen varteenotettava uhka ovat linnut, joita varten onkin véraisonin (rypäleen värin muuttumisen vihreästä punaiseen) jälkeen viritettävä verkot. Muussa tapauksessa rypäleet joutuvat armotta parempiin suihin.
Pinot vaatii taitoa viljelijältä, siitä tulee herkästi ylikypsä, jolloin se on arka oksidoitumiselle tarhalla. Satomäärää säädellään huolella tasapainoisen viinin aikaansaamiseksi. Hehtaarilta tuotos Julicherin pinot´lla on viisi tonnia.
Viininvalmistamossa käytetään pigeagea (kuorimassa sekoitetaan käyvään rypälemehuun) tanniinien saamiseksi viiniin. Viini kypsyy 30 % uudessa tammessa, jonka käytön suunta on vähenemään päin. Tynnyrit ovat julmetun kalliita tuotettaessa maailman ääriin, 750 euroa kappaleelta. Pitkän matkan vuoksi ne on myös tilattava puoli vuotta etukäteen, mikä on aina investointina riskialtista, jos sadon kanssa tulee ongelmia.
Hinnoittelussa Julicherilla on pysytty tolkuissa, vaikka vuoden 2008 viini valittiin maan parhaaksi. Hinta pysyi samana, 45 paikallisen taalan arvoisena. Vertailun vuoksi kulttiviini Atarangi maksaa noin 80 ja Felton Road 60 dollaria pullolta. Julicher ei ole aikeissa laajentaa 700.000 pullon tuotantoaan eikä nostaa hintojaan suosiosta huolimatta.


Ei kommentteja: