26.9. PULLON JUTTU - OUTI JAKOVIRRAN HUIPPUPINOT
Uuteen-Seelantiin pesiytynyt viinintekijälahjakkuus Outi
Jakovirta on tehnyt Julicherin viinitilalla loistavaa työtä. 2009 Julicher
Pinot Noir Martinborough´sta löi vertailussamme mennen tullen mm. Cloudy Bayn
sekä Loiren verrokkeja.
Hollantilainen Julicher osti tilan vuonna 1996
ja Outi liittyi remmiin 2005. Tarhoja on 20 hehtaaria, joista 16 on istutettu
enimmäkseen Pinot Noirilla. Tilalla tehdään jonkin verran myös Sauvignon Blanc´ia,
Rieslingiä ja Chardonnayta. Rieslingiä on Uudessa-Seelannissa vaikea saada
kaupaksi, sillä paikallisten mielestä se on aromeiltaan hieman vieras. Maan Sauvignon
Blanc on täyttänyt markkinat, joten muille lajikkeille löytyy kysyntää. Vaikka
Pinot on loistava, uusia lajikkeita tekisi mieli istuttaa Julicherillakin ja
Ode haaveilee vaikkapa Sangiovesen tai Zweigeltin kasvattamisesta niiden
ilmastoon istuvuuden ansiosta.
Omaa pinot noiriaan Ode kuvailee seksikkäämmäksi ja
feminiinisemmäksi kuin Central Otagon pinoita. Vuoden 2009 kasvukausi oli
lämmin ja pitkä, päivälämpötilat 30, ja yöllä 15 astetta antoivat viiniin
loistavan rakenteen, runsaan hedelmäisyyden ja aavistuksen hienoa
mausteisuutta.
Pinot syntyy tarhalla, jolla kasvaa tarinan mukaan osa
Romanée-Contilta varastettuja ja loput Dijon 667 ja 777-klooneja, 3500
köynnöksen hehtaaritiheydessä. Hallaa varten tarvitaan tuulikoneita
liikuttamaan ilmaa erityisesti lokakuussa, jolloin silmut ovat puhkeamassa.
Toinen varteenotettava uhka ovat linnut, joita varten onkin véraisonin
(rypäleen värin muuttumisen vihreästä punaiseen) jälkeen viritettävä verkot.
Muussa tapauksessa rypäleet joutuvat armotta parempiin suihin.
Pinot vaatii taitoa viljelijältä, siitä tulee herkästi
ylikypsä, jolloin se on arka oksidoitumiselle tarhalla. Satomäärää säädellään
huolella tasapainoisen viinin aikaansaamiseksi. Hehtaarilta tuotos Julicherin
pinot´lla on viisi tonnia.
Viininvalmistamossa käytetään pigeagea (kuorimassa
sekoitetaan käyvään rypälemehuun) tanniinien saamiseksi viiniin. Viini kypsyy
30 % uudessa tammessa, jonka käytön suunta on vähenemään päin. Tynnyrit ovat
julmetun kalliita tuotettaessa maailman ääriin, 750 euroa kappaleelta. Pitkän
matkan vuoksi ne on myös tilattava puoli vuotta etukäteen, mikä on aina investointina
riskialtista, jos sadon kanssa tulee ongelmia.
Hinnoittelussa Julicherilla on pysytty tolkuissa, vaikka
vuoden 2008 viini valittiin maan parhaaksi. Hinta pysyi samana, 45 paikallisen
taalan arvoisena. Vertailun vuoksi kulttiviini Atarangi maksaa noin 80 ja
Felton Road 60 dollaria pullolta. Julicher ei ole aikeissa laajentaa 700.000
pullon tuotantoaan eikä nostaa hintojaan suosiosta huolimatta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti