7.9.2011

PULLON JUTTU - BOLLINGER

PULLON JUTTU – BOLLINGER
Samppanjan aateliset esittäytyivät Essi Avellanin johdattamassa tastingissä Mikä Viini!-tapahtumassa Helsingissä.
160 hehtaarin perheomisteisella Bollingerilla on tehty samppanjaa vuodesta 1829. Kuuluisa samppanjakuningatar Lily Bollinger johti taloa vuodesta 1941 ja hänen lausahduksensa samppanjasta on jäänyt kaikkien muistiin. ” I drink it when I´m happy and when I´m sad. Sometimes I drink it when I´m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I´m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it – unless I´m thirsty.
Talon viinejä dominoi Pinot Noir, jonka osuus vuosikertasamppanjoissa on minimissään 60%. Vuosikerta- ja reserveviinit kypsytetään tammessa ja toinen käyminen tapahtuu pulloissa luonnonkorkin alla. Pullojen klassinen tanssitus, eli kääntäminen sakan liikuttamiseksi suoritetaan käsityönä. Viinit ovat klassisesti hyvin kuivia ja jopa non vintage-samppanjaa kypsytetään minimissään 3 vuotta, joka on tuplasti normaalin vaatimuksen edellyttämä aika. Upea vuosikerta 2002 on nyt saapunut markkinoille ja vie jokaisen samppanjanystävän sydämen mennessään.
1.    Bollinger Special Cuvée ( 48,40€)
Sekoitukseen käytetään 240 eri viiniä. Samppanjasta löytyy kypsää punaista marjaa, autolyysin tuomaa tyylikästä omenankotaa sekä hiivaisia karaktäärejä. Viini on korkeahappoinen ja täyteläinen, sen suutuntuma on kuiva, kypsän omenainen, jossa on punaista hedelmää sekä mausteisuutta. Huomattavaa oksidoituneisuutta ei ole havaittavissa, vaan viini on kypsän tasapainoinen. 60 % Pinot Noir, 25 % Chardonnay, 15 % Pinot Meunier, 85 % Grand ja Premier Cru-viinejä.
2.    Bollinger La Grande Année 2002 (87,00€)
Viinistä löytyy runsas hedelmä, punaista marjaa ja omenaa. Tuottajan mukaan tämä on varsinainen aromipommi ja olen täysin samaa mieltä. Kalkkisen maaperän tuoma mineraalisuus tuntuu räjähtävän suuhun tehden viinistä napakan kokonaisuuden. Korkeat hapot tukevat tyylikkäästi runsasta hedelmää, viini on täyteläinen, upean tasapainoinen ja erittäin pitkä. Bollingerille tuttu herkkusienimäisyys on korostunut, tässä tapauksessa tuoreen sienen aromeissa.
60 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay. 71 % Grand Cru ja 29 % Premier Cru. (Ehdoton henkilökohtainen suosikki..)
3.    Bollinger La Grande Année Rosé 2002 (110,00€)
Kauniin lohenpunaisen värinen rosésamppanja on ehdottomasti parhaita koskaan maistamiani. Viinistä löytyy korkean happoisuuden tukemaa punaista marjaa sekä mineraalisuutta. Se on tiukan elegantti ja loistava rakenteeltaan. Perusviini on sama kuin edellisessä, johon on lisätty 7-8 % Pinot Noiria Aÿn tarhoilta.
4.    Bollinger Vielleis Vignes Francaises 2002 (299,00€)
Upea, moniulotteinen viini, jonka tuoksusta löytää omenaa ja punaista marjaa sekä tuoretta herkkusientä. Tiukan korkeahappoinen tyylikäs viini, jonka suutuntuma on hieman öljymäinen hedelmän runsaudessa. Viiniä on valmistettu ainoastaan 3000 pulloa ja se on valmistettu varttamattomien köynnösten rypäleistä kolmelta palstalta, täysin käsityönä.
100 % Pinot Noir. Grand Cru Aÿ.
5.    Bollinger R.D. – recently disgorged 1995 (ei normaalivalikoimassa)
Tämä voimakas ja täyteläinen viini on korkitettu uudelleen vuonna 2005. Viinistä löytyy Bollingerille tyypillistä sienimäisyyttä ja mineraalisuutta, joka on täydellisesti nivoutunut yhteen paahteisen ja hiivamaisen aromimaailman kanssa. Upea viini! Ei malolaktista käymistä, 63 % Pinot Noir, 37 % Chardonnay. 82 % Grand ja 18 % Premier Cru-viinejä.
6.    Bollinger La Grande Année 1992 (ei normaalivalikoimassa)
1992 ei ollut kovin kaksinen vuosikerta, Bollingerin mukaan keskinkertainen, mutta lopputuotos ei ole hullumpi. 16 Crun viini, josta löytyy 83 % Grand ja 17 % Premier Cru-viinejä. 65 % Pinot Noiria ja 35 % Chardonnayta sisältävä viini on paahteinen ja siitä löytyy kypsää omenaa ja punaista marjaa. Viini on tuottajan edustajan mukaan Mersault´mainen, samoin kuin monet muutkin talon viinit, jotka henkivät Burgundin tyyliä. Viini on erittäin täyteläinen aromimaailmaltaan, jossa hedelmäisyys on hieman jo hiipumaan päin.


Ei kommentteja: