19.9.2011

Rioja 2004, osa 1


Syksyn sateita lievittämään kunnon annos Espanjan aurinkoa ja Riojan moderneja viinejä. 
Vuosi 2004 oli Riojassa hyvä. Kevät oli viileähkö, kasvukausi viivästyi hieman normaalista. Kun ilmat lämpenivät toukokuussa, kasvu lähti vauhdilla käyntiin. Elokuu oli myös normaalia viileämpi, mikä hidasti rypäleiden kypsymistä 2-3 viikolla. Syyskuussa oli jälleen lämmintä ja rypäleet saivat kypsyä tuottaen hyvän ja terveen sadon. Tuottajat, jotka korjasivat rypäleensä aikaisin, menettivät hieman viinien konsentraatiota. 
Nyt nämä viinit alkavat lähestyä aikuisuutta ja pääsevät näyttämään millaisia ne oikeasti ovat. Katsaus koostuu kahdesta maistelusta, joissa on mukana hyvien talojen uuden tyylin viinejä. Samalla kun vuosikerran ominaisuudet tulevat esille, niin tulee kokemusta modernien viinien kehittymisestä.
Bodegas Tobia: AlmaTobia Tinto de Autor 
Salmiakkia, toffeeta, hillottuja marjoja, vaniljaa. Runsas.
Sierra Cantabria: Coleccion Privada 
Sulkeutunut. Mustikkaa, mausteisuutta. Ei lupaava.                                                  
Bodegas Roda: Roda I Reserva
Klassinen, mausteinen, kaakaojauhetta, kypsää marjaa, tasapainoinen.  
Vinedos de Paganos:  El Puntido
Kirsikkaa, savua, sikarilaatikkoa. Kypsiä marjoja, lakritsia, lämmittävä.  
Bodegas Lan: Lan A Mano Edicion Limitada 
Perinteisen Rioja oloinen. Tuoksussa savua, kypsää kirsikkaa, mausteisuutta. Maku on mausteinen, suklainen, tummia marjoja.  
Finca Allende: Graciano 
Tummia marjoja, kahvia, avoimuutta.                                     
Bodegas Altanza: LeAltanza Artistas Espanoles (Dali) Reserva
Kiinteän marjaisa, savua, salmiakkia, sulkeutunut tuoksu. Maku elegantti, pieniä punaisia marjoja, kiinteä.  
Bodegas Fernando Remirez de Ganuza: Reserva
Täyteläinen, herukkaa, hilloa, savua, mausteisuutta.  
Bodegas Ramon Bilbao: Mirto
Kahvia, sahattua puuta, metsämarjoja, hieman yksinkertainen.  
Viinit olivat muutamaa lukuun ottamatta oikein mukavasti nautittavissa tällä hetkellä. Uskon näiden kestävän useita vuosia, mutta paranevatko ne? En usko. Jos pulloja tulee vastaan, kannattaa nauttia nyt.
Jatkoa seuraa muutaman viikon kuluttua. Kiitos maistelun järjestämisestä kuuluu Jarmo Simpaselle.

Ei kommentteja: