22.9.2011

22.9. Gajaa !

GAJAA!
Angelo Gaja Piemontesta on mies, jonka tuntevat viinimaailmassa kaikki. Uudistaja ja joidenkin mielestä jopa kauhukakara, joka ei välitä aina perinteistä, vaan tekee mitä haluaa. Gaja alkoi viljellä kansainvälisiä lajikkeita ja toi opintoreissuiltaan tullessaan ulkomailta uusia viljelytekniikoita laadun parantamiseksi. Gajan Ranskan Montpellieristä mukanaan tuomat uudistukset, kuten köynnösten lyhyeksi leikkaaminen ja green harvesting (osan tertuista poistaminen sadon pienentämiseksi), ovat osoittautuneet joka tapauksessa hyviksi keinoiksi alun ihmetyksestä huolimatta. Paikalliset Barbarescon kylän viljelijät ovat monet Gajan puolesta ja osa vastaan. Toisten mielestä Gaja markkinoi enemmän itseään kuin koko aluetta, mutta eikö se vähän niin ole, että alueen maine jakautuu myös kyytiin haluaville!
Barbarescon 180 viljelijän joukossa Gaja on joka tapauksessa tähti. Vuonna 1859 perustettua viinitaloa edustaa tänä päivänä usein Angelon tytär Gaia. Gaia vierailee myös Suomessa vuosittain maistattamassa talon huimia viinejä, joita Barbarescon lisäksi tehdään Ca´Marcandan tarhalla Toscanan Bolgherissa ja Montalcinossa, josta Gajan upeat brunellot ovat kotoisin. Gaia on mukana perheyrityksessä sisarustensa kanssa jo viidennessä polvessa, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että isä Angelo olisi yhtään hidastanut tahtia. Gaia kehottaakin niitä tilavierailijoita, jotka sattuvat paikan päälle Angelon kanssa samaan aikaan, ottamaan juoksukengät mukaan, sen verran vauhdikkaasti tapahtuu seitsemänkymppisen Angelon liikkuminen paikasta toiseen.
Toscanassa Ca´Marcandan tilalla valmistetut viinit ovat supertoscanalaisia, eli niissä on paikallisen Sangiovesen lisäksi mukana kansainvälisiä lajikkeita, kuten Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ja Syrah. Ca´Marcanda tarkoittaa ”loputtomien neuvottelujen taloa” ja nimi kuvastaa Angelo Gajan käyttämiä satoja tunteja, jotka hän käytti edellisen omistajan taivuttelemiseksi tilan myyntiin. Pitkät neuvottelut kannattivat, sillä tuloksena on loistavia viinejä, joita Suomessakin saamme Alkon tilausvalikoimasta tai ravintolamyynnistä – Promis, Magari, Ca´Marcanda, näitä kannattaa kysellä!
Tarhan sijainti lämpimässä Toscanassa, kuitenkin viileän vuoriston ja suolaisen meren läheisyydessä, antaa viineihin uskomatonta intensiivisyyttä ja vahvaa rakennetta. Mitään kepeitä viinejä täältä on turha hakea ja niistä löytyykin Gaian mukaan toscanalaisille viineille tyypillistä ”lihaisuutta” ja meren tuomaa jopa suolaista aromia.
Maistoimme Ca´Marcandan vuodelta 2003, jossa tuntuvat selkeästi Bordeaux´n lajikkeet (50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon ja 10% Cabernet Franc). Lisäksi viinistä löytyy voimakasta eukalyptuksen aromia. Tämä intensiivinen, tuhti ja tumma viini on kypsynyt 18 kk uudessa tammessa ja sen jälkeen vielä vuoden pullossa.
Toinen toscanalainen, Brunello di Montalcino Sugarille 2006 vei sanat suusta. Viinissä on alkoholia 15 %, mutta silti se on elegantti, kuivan kirsikkainen, tupakan arominen ja klassinen brunello. Viini tottelee lakia ja sisältää 100 % Sangiovesea, joka kypsyy 18 kk tammitynnyreissä, vuoden isossa tammisammiossa ja vielä kaksi vuotta pullossa. Ja kyllä kannattaa, lopputulos on loistava!
Kun palataan takaisin Gajan juurille Barbarescoon, poikkeamme Langhen Sauvignon Blanc Alteni di Brasscian, 2004 ääressä.  Viini tulee Serralunga d´Albasta ja on kypsynyt 6 kk vanhoissa tammitynnyreissä sekä käynyt läpi malolaktisen käymisen. Loistava, täyteläinen viini, joka muistuttaa tyyliltään enemmän Piemonten Arneis´ta kuin Sauvignon Blanc´ia. Viiniä valmistetaan vuosittain ainoastaan 1000 laatikkoa, joten jos sattuu vastaan, niin osta!
Barbaresco 2007 on kuuman vuoden tuote. Vastaavan kuumaa oli vuosina 2000, 2005 ja nyt 2011. Viini on juotavissa jo nyt, mutta Gaian mukaan parhaimmillaan 10-15 vuoden iässä. Lämpimän vuoden tanniinit ovat jo kypsyneet, viinissä maistuu hedelmän kypsyys, tupakka ja lakritsi, jotka yhdistyvät hienosti pitkän viinin lopussa. Viini on kypsynyt 12 kk tammitynnyreissä ja vuoden isossa tammisammiossa.
Viimeisenä oli joukon hienoin viini, jälleen kuuman vuoden tuotos, Sorì San Lorenzo 2000. 95 % Nebbioloa ja 5 % Barberaa on kypsynyt 12 kk tammitynnyrissä ja vuoden sammiossa, kolmen viikon kuorikäymisen jälkeen. Vuosikerta on kuuma ja Sori San Lorenzon tarha on etelään viettävällä rinteellä, joten rypäleet ovat saaneet aurinkoannoksensa. Viini on elegantti, tuoksusta löytyy orvokkia, tupakkaa ja kuivaa kirsikkaa. Tanniineja löytyy myös, mutta jo iän myötä ne ovat antaneet hieman periksi. Upea viini!




Ei kommentteja: