GAJAA!
Angelo Gaja
Piemontesta on mies, jonka tuntevat viinimaailmassa kaikki. Uudistaja ja
joidenkin mielestä jopa kauhukakara, joka ei välitä aina perinteistä, vaan
tekee mitä haluaa. Gaja alkoi viljellä kansainvälisiä lajikkeita ja toi opintoreissuiltaan
tullessaan ulkomailta uusia viljelytekniikoita laadun parantamiseksi. Gajan Ranskan
Montpellieristä mukanaan tuomat uudistukset, kuten köynnösten lyhyeksi
leikkaaminen ja green harvesting (osan tertuista poistaminen sadon
pienentämiseksi), ovat osoittautuneet joka tapauksessa hyviksi keinoiksi alun
ihmetyksestä huolimatta. Paikalliset Barbarescon
kylän viljelijät ovat monet Gajan puolesta ja osa vastaan. Toisten mielestä
Gaja markkinoi enemmän itseään kuin koko aluetta, mutta eikö se vähän niin ole,
että alueen maine jakautuu myös kyytiin haluaville!
Barbarescon 180
viljelijän joukossa Gaja on joka tapauksessa tähti. Vuonna 1859 perustettua viinitaloa edustaa tänä päivänä usein Angelon tytär
Gaia. Gaia vierailee myös Suomessa vuosittain
maistattamassa talon huimia viinejä, joita Barbarescon
lisäksi tehdään Ca´Marcandan
tarhalla Toscanan Bolgherissa ja Montalcinossa,
josta Gajan upeat brunellot ovat
kotoisin. Gaia on mukana perheyrityksessä sisarustensa kanssa jo viidennessä
polvessa, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että isä Angelo olisi yhtään
hidastanut tahtia. Gaia kehottaakin niitä tilavierailijoita, jotka sattuvat
paikan päälle Angelon kanssa samaan aikaan, ottamaan juoksukengät mukaan, sen
verran vauhdikkaasti tapahtuu seitsemänkymppisen Angelon liikkuminen paikasta
toiseen.
Toscanassa Ca´Marcandan tilalla valmistetut viinit ovat
supertoscanalaisia, eli niissä on paikallisen Sangiovesen lisäksi mukana
kansainvälisiä lajikkeita, kuten Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ja
Syrah. Ca´Marcanda tarkoittaa ”loputtomien neuvottelujen taloa” ja nimi
kuvastaa Angelo Gajan käyttämiä satoja tunteja, jotka hän käytti edellisen
omistajan taivuttelemiseksi tilan myyntiin. Pitkät neuvottelut kannattivat,
sillä tuloksena on loistavia viinejä, joita Suomessakin saamme Alkon
tilausvalikoimasta tai ravintolamyynnistä – Promis, Magari, Ca´Marcanda, näitä kannattaa kysellä!
Tarhan sijainti lämpimässä Toscanassa, kuitenkin viileän
vuoriston ja suolaisen meren läheisyydessä, antaa viineihin uskomatonta
intensiivisyyttä ja vahvaa rakennetta. Mitään kepeitä viinejä täältä on turha
hakea ja niistä löytyykin Gaian mukaan toscanalaisille viineille tyypillistä ”lihaisuutta”
ja meren tuomaa jopa suolaista aromia.
Maistoimme Ca´Marcandan
vuodelta 2003, jossa tuntuvat
selkeästi Bordeaux´n lajikkeet (50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon ja 10%
Cabernet Franc). Lisäksi viinistä löytyy voimakasta eukalyptuksen aromia. Tämä
intensiivinen, tuhti ja tumma viini on kypsynyt 18 kk uudessa tammessa ja sen
jälkeen vielä vuoden pullossa.
Toinen toscanalainen, Brunello
di Montalcino Sugarille 2006 vei sanat suusta. Viinissä on alkoholia 15 %,
mutta silti se on elegantti, kuivan kirsikkainen, tupakan arominen ja klassinen
brunello. Viini tottelee lakia ja sisältää 100 % Sangiovesea, joka kypsyy 18 kk
tammitynnyreissä, vuoden isossa tammisammiossa ja vielä kaksi vuotta pullossa.
Ja kyllä kannattaa, lopputulos on loistava!
Kun palataan takaisin Gajan juurille Barbarescoon,
poikkeamme Langhen Sauvignon Blanc
Alteni di Brasscian, 2004 ääressä.
Viini tulee Serralunga d´Albasta ja on kypsynyt 6 kk vanhoissa
tammitynnyreissä sekä käynyt läpi malolaktisen käymisen. Loistava, täyteläinen
viini, joka muistuttaa tyyliltään enemmän Piemonten Arneis´ta kuin Sauvignon
Blanc´ia. Viiniä valmistetaan vuosittain ainoastaan 1000 laatikkoa, joten jos
sattuu vastaan, niin osta!
Barbaresco 2007 on
kuuman vuoden tuote. Vastaavan kuumaa oli vuosina 2000, 2005 ja nyt 2011. Viini
on juotavissa jo nyt, mutta Gaian mukaan parhaimmillaan 10-15 vuoden iässä.
Lämpimän vuoden tanniinit ovat jo kypsyneet, viinissä maistuu hedelmän kypsyys,
tupakka ja lakritsi, jotka yhdistyvät hienosti pitkän viinin lopussa. Viini on
kypsynyt 12 kk tammitynnyreissä ja vuoden isossa tammisammiossa.
Viimeisenä oli joukon hienoin viini, jälleen kuuman vuoden
tuotos, Sorì San Lorenzo 2000. 95 %
Nebbioloa ja 5 % Barberaa on kypsynyt 12 kk tammitynnyrissä ja vuoden sammiossa,
kolmen viikon kuorikäymisen jälkeen. Vuosikerta on kuuma ja Sori San Lorenzon
tarha on etelään viettävällä rinteellä, joten rypäleet ovat saaneet
aurinkoannoksensa. Viini on elegantti, tuoksusta löytyy orvokkia, tupakkaa ja
kuivaa kirsikkaa. Tanniineja löytyy myös, mutta jo iän myötä ne ovat antaneet
hieman periksi. Upea viini!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti