9.5.2014

Sata lasissa 10 - Cloudy Bay


Yksi parhaista viiniviikoista vähään aikaan sai arvoisensa päätöksen Kluuvikadun Yumen uuden menun ääressä, erityisesti kun laseissa oli Cloudy Bayn hienosti ruokiin sovitetut viinit. Näiden herkkujen jälkeen voi viikonloppuna syödä vaikka silliä ja juoda kuravettä päälle.

Vuonna 1985 Cloudy Bayn Sauvignon Blanc ampaisi maailmanmaineeseen ja raivasi samalla tietä maan muullekin viiniteollisuudelle. Cloydy Bayn viinintekijöiden käsissä Sauvignon Blancin uusi, puhdas, hapokas ja ultraraikas tyyli oli löydetty.


Heti perään vuonna 1986 Cloudy Bay teki ensimmäisen Chardonnayn, jossa samoin mahtava hapokkuus kantaa upeasti trooppisen hedelmän vivahteita ja eleganttia tammisuutta. Cloudy Bayn viinintekijät ovatkin hakeneet oppia mm. Burgundista eli ei ole ihme, että talon Chardonnay ja Pinot Noir ovat aivan omissa sfääreissään.

Uuden-Seelannin viinituotannosta kahdeksan prosenttia on Chardonnayta ja siitä vain kolme prosenttia lähtee maailmalle. Marlborough on aurinkoinen ja Tyynenmeren viilentämä viljelyalue, jossa kasvukauden päivät ovat lämpimiä ja yöt viileitä. Tämä vuorokauden lämpötilojen vaihtelu aikaansaa viineihin niiden upean rakenteen.
Rypäleet tulevat soraiselta lietemaalta Brancottin, Fairhallin ja Ben Morvenin alueelta sekä Wairaun laaksosta.
Alkossa on vielä myynnissä vuosikerta 2011 (tilausvalikoima 31,40€).
Me maistoimme vuosikertaa 2012, joka oli matalasatoinen vuosi, jonka Chardonnaysta löytyy raikkaan hapokkuuden lisäksi persikkaa, nektariinia ja paahteista mantelia sekä hienoa tammisuutta. Viini on käytetty 15-20% uudessa ranskalaisessa tammessa ja malolaktisen käymisen on läpikäynyt vain 30% viinistä raikkauden säilyttämiseksi. 


Cloudy Bayn Chardonnay sopii upeasti äyriäisten, vaaleiden kalojen ja hieman tulistenkin makujen kanssa, kun taas öljyisen, raskaamman kalan tai hapokkaiden ruokien kaveri se ei ole.

Niille sitten kumppaniksi kannattaa ottaa se kuuluisa Sauvignon Blanc (Alkossa 28,70€).
Vuoden 2013 Cloudy Bay Sauvignon Blanc on olosuhteiltaan melko helpon kasvukauden lapsi. Sauvignon Blancin poiminnan kanssa saa yleensä olla tarkkana, sillä se menee ylikypsäksi tai jää raa´aksi kolmen vuorokauden sisällä. Rypäleet poimitaan tarha kerrallaan ja sekoitukseen käytetään joskus hieman eri kypsyysasteisia rypäleitä.Säästä riippuen saatetaan joutua poimimaan myös yöaikaan, jotta rypäleiden raikkaus säilyy.

Poiminnan jälkeen rypäleet kiikutetaan suoraan viileään ja mehu sitten ruostumattomiin terästankkeihin, joissa käyminen tapahtuu 18-20 asteessa. Tämän viileämmäksi ei mennä, jotta viineihin ei tule kylmäkäymisen aiheuttamia trooppisia (pear drop) aromeja. Vuodesta 2010 viinistä viisi prosenttia on laitettu vanhoihin tammitynnyreihin, jotta hapokkuus hieman kesyyntyy ja integroituu hienommin viiniin. 
Cloudy Bayn Sauvignon Blanc ei ole ruohoinen tai turhan aggressiivinen aromimaailmaltaan. Lajike on satoisa ja tarhalla täytyykin siksi tehdä paljon työtä ja sovittaa satomäärä kuhunkin vuoteen sopivaksi leikkaamalla terttuja kasvukauden aikana.

Maailmaan 1996 ensi kerran putkahtanut Te KoKo Sauvignon Blanc onkin sitten aivan eri juttu. Sitä ei sauvignoniksi aivan ensi tuoksusta uskoisi lainkaan. 

Viini on 100% villihiivoilla tynnyrikäytetty, josta kahdeksan prosenttia on uutta tammea. Se on saanut käydä malolaktisen käymisen loppuun, joka antaa lievää pyöreyttä ja runsautta viinille. 18 kuukautta tammessa ja 18 kuukautta vielä lisäkypsytystä pullossa saa aikaan upean viinin, joka sopii tällaiselle ei-yltiöherukkaisten sauvignonien ystävälle.

Te Koko on yrttinen, raikas ja hieman savuisen tamminen, pitkä ja erittäin tasapainoinen viini. 2010 löytyy Alkon erikoisvalikoimasta (40,50€).  Ja sitten ne Pinot Noirit! Rakas lempilajikkeeni oli pyörryttävän hieno Central Otagon Cloudy Bay Te Wahissa, jolle tulee hintaa yli satasen, kun Suomeen saadaan 40 pulloa vuosikertaa 2011 myyntiin. Viiniä valmistetaan ainoastaan tuhatkunta pulloa vuodessa.

Pinot Noirin rasitteena Uudessa-Seelannissa on halla, jota pidetään poissa tuulettimilla ja joskus joudutaan turvautumaan jopa helikoptereihin kylmän ilmamassan rikkomiseksi.

Lajikkeiden kauhukakara Pinot Noir kyllä tekee tässä maassa upeaa viiniä, se on tullut todettua moneen kertaan.
Tilausvalikoimasta löytyy Cloudy Bayn Pinot Noir (37,10€), jota talo on valmistanut vuodesta 1989. Tarhoja on laajennettu aurinkoisille, etelään viettäville rinteille. Köynnösten minimi-ikä on kahdeksan vuotta ja tähän viiniin käytetyiltä köynnöksiltä löytyy ikää viitisentoista vuotta.

2011 oli lämmin, melko vähäsateinen vuosikerta ja viini on parhaimmillaan jokseenkin nyt. Ikää sille povataan 5-6 vuotta, kun vuoden 2010 Pinot Noirin ikääntymispotentiaali on yli 15 vuotta. Eli juokaa pois!


Ei kommentteja: